Nové vydání Foglarovy vontské trilogie

ČTK, dab
19. 11. 2005 15:30
Praha - Tři knížky o pětici podnikavých kamarádů z dob první republiky od spisovatele Jaroslava Foglara právě vyšly v novém vydání pod názvem Rychlé šípy ve Stínadlech.
Nové vydání vontské trilogie pokřtila kapela Olympic
Nové vydání vontské trilogie pokřtila kapela Olympic | Foto: Aktuálně.cz

Publikace obsahuje trilogii Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta s doprovodem 600 nových barevných ilustrací od Milana Tesleviče.

Nakladatelství Olympia knížku představilo na autogramiádě v Praze. Jaroslav Foglar (1907 - 1999) napsal přes 20 knih pro mládež. Jeho Hoši od Bobří řeky vyšli od roku 1937 ve čtrnácti vydáních, avšak autor plných 37 let ze své téměř sedmdesátileté literární činnosti nesměl publikovat.

Přesto je v knihovnách českých dětí a jejich otců více než milion výtisků foglarovek, mezi jejichž hrdiny patří téměř výhradně osoby mužského pohlaví.

Foglar zemřel před šesti lety, dosud však nebyl uzavřen spor o jeho dědictví. Při vede spisovatelův sedmašedesátiletý synovec Petr Foglar s Nadací Jaroslava Foglara, jíž autor pozůstalost odkázal v závěti. Hodnota pozůstalosti je odhadována asi na deset milionů korun, nejcennější část tvoří autorská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy