Nové Rusko ve staré dobré fantasy

Ivana Kuglerová
5. 2. 2006 12:00
Recenze - Z autora "hlídkové" trilogie udělala hvězdu filmová adaptace první části. Ale i bez ní si zaslouží pozornost.
Obálka českého vydání Šeré hlídky
Obálka českého vydání Šeré hlídky | Foto: Aktuálně.cz

Sergej Lukjaněnko patří mezi zkušené matadory na poli sci-fi a fantasy. Přitom jeho dílo pozvedá klasická klišé žánru na vyšší vypravěčskou úroveň a zároveň přináší i několik nových, pro fantasy nezvyklých námětů, jimiž zaujme širší spektrum čtenářů.

Záleží jen na nás

Každý z nás v sobě skrývá magii. Ale jen někteří jsou obdařeni nadáním ji ovládat; říkají si Jiní. Mohli by vládnout světu, jenže... Jenže v časech dávno minulých vytáhli Světlí Jiní proti Temným, a když se vojska Světla a Tmy se střetla v krvavém a nerozhodném boji, otřásla se sama realita.

Proto byla bitva přerušena a obě strany spolu uzavřely Dohodu. Zrodila se Noční hlídka, aby střežila činy Temných. Byla vytvořena Denní hlídka, aby střežila činy Světlých. A z těch, kteří pochopili, vznikla Inkvizice, dohlížející na to, aby obě strany respektovaly články Dohody...

Noční hlídka
Noční hlídka | Foto: Bontonfilm

Dílo, které se nejen v zemi svého původu brzy stalo bestsellerem, se pokouší vtáhnout čtenáře do Šera, soumračného světa za světem, v němž se dokáží pohybovat jen Jiní, a staví minulost i budoucnost lidstva do nových souvislostí věčného boje mezi Světlem a Temnotou.

Záleží na každém z nás, na čí stranu se přikloníme. Jiní mají nesmírnou moc, jejich osud je však - narozdíl od lidí - v mnohém předurčen. Ačkoliv... Prý existují i Amulety, s jejichž pomocí lze přepsat knihu osudu. A možná, ale jen možná, se i prostý člověk může stát Jiným.

Obálka českého vydání Denní hlídky
Obálka českého vydání Denní hlídky | Foto: Aktuálně.cz

V kulisách rozvrácené země

Lukjaněnko navíc v trilogii bravurně spojil tradici anglosaské fantasy s atmosférou "nového" Ruska. Kulisy dobrodružných příběhů totiž tvoří politickým a ekonomickým rozvratem postižená země.

V nich po devětaosmdesátém soupeří zlatem ověšení zbohatlíci a političtí dobrodruzi o moc, zločinnost v ulicích měst stoupá stejně jako počty ztroskotanců a nic není nemožné - pokud máte dost peněz a správné známosti.

Právě tahle rovina může být "bonusem" pro české čtenáře, a nejen scifi. Ty jistě potěší epizoda odehrávající se v Praze, byť některé autorovy informace o českých zvycích jsou spíše úsměvné.

Sklon k moralizování

Přes vhled do současné ruské reality si však autor neklade za cíl rozbor tamní společenské situace. Trilogie, napsaná dynamickým stylem s příměsí ruského magického realismu, spojuje to nejlepší z akčního thrilleru, moderní fantasy i detektivky - a jejím úkolem je zkrátka čtenáře pobavit. Což se Lukjaněnkovi povedlo bezezbytku.

Foto: http://www.dozorfilm.ru/

Naopak slabinou trilogie - obzvláště třetího dílu a obzvláště v souvislosti s oním pobavením - je jistá autorova tendence k moralizaci; tady navazuje na tradici sovětské literatury, především bratrů Strugackých.

Lukjaněnkovi se povedlo pseudofilosofické pasáže, spekulující především nad povahou dobra a zla, zapojit do celku díla vcelku nenásilně. Ale i tak nesou punc určitého zjednodušení a zaostávají nejen za zpracováním dobrodružného námětu, ale i zmíněné mentality nového ruského člověka.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy