Nové Národní muzeum uvidí lidé v létě. Výstavy za rok odstartuje oslava vzniku Československa

ČTK ČTK
12. 6. 2017 11:42
Česko-slovenská výstava, která připomene sté výročí vzniku Československa a 200. výročí Národního muzea, otevře zrekonstruovanou historickou budovu této instituce. V létě už lidé uvidí novou fasádu. Ta bude vypadat tak jako v roce 1891.
Sousoší Nadšení u kupole Národního divadla.

Rekonstrukce historické budovy pražského Národního muzea se blíží ke konci. Během léta zmizí plachta, která měsíce budovu zakrývala, a lidé uvidí jeho vyčištěnou fasádu. Ta bude připomínat barevnost z roku 1891. Na podzim by si ještě prázdné muzeum mohli ve speciálním režimu prohlédnout první návštěvníci.

Kupole svítí do dáli

Aktuálně se zastřešují nádvoří a pracuje se i na podobě interiérů. Dokončují se také zlatící a restaurátorské práce, pozlacená kupole už ve slunečných dnech září do dálky. Po rekonstrukci bude přístupná a nabídne neobyčejný výhled na Prahu. V interiérech se opravují nástěnné malby, dokončují se rozvody, vracejí se repasované parkety. Vedení muzea také uvažuje o proměně složení panteonu, který tvoří sochy významných osobností české historie. 

Muzeum by na podzim 2018 měla otevřít česko-slovenská výstava, která připomene sté výročí vzniku Československa a 200. výročí muzea. Stálé expozice se do nové budovy přestěhují do dvou let. 

Rekonstrukce probíhá od roku 2011 a stát by měla 1,6 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy