Nové knihy: Zpověď punkerky Patti a sny z Barcelony

Marcel Kupka
6. 12. 2012 14:15
Knihy pod stromeček? Hejno bez ptáků a Juan Marsé
Foto: Aktuálně.cz

Knižní novinky - Hejno bez ptáků? Debut, který vznikal dlouhých dvanáct let, kniha, o které se už měsíce hodně mluví. Je naším tipem týdne. Dalším je biografie Patti Smith, první dámy amerického punku. Vzpomínky zpěvačky s nezaměnitelným hlasem jistě budou jako dárek pod mnohými vánočními stromky. Do třetice? Kaligrafie snů, Juan Marsé a Odeon.

Připomeňme také překvapivé události posledních dnů - Jáchym Topol a Radka Denemarková získali prestižní literární ocenění v zahraničí, v Česku se chystá svatba desetiletí - knihkupectví Luxor se vydalo na námluvy na pražský Smíchov, kde sídlí majitel třetí nejvýznamnější maloobchodní sítě u nás - Euromedia Group.

 

Tip týdne - Filip Doušek: Hejno bez ptáků (Toito)

Foto: Aktuálně.cz

Debut, který zůstával rozepsán celých dvanáct let. Kniha, o které se ekonom Tomáš Sedláček vyjádřil jako o příběhu, kde se „filosofie líbá s dobrodružstvím, technika s básněmi, mystika s logikou v pnutí černé a bílé knihy, které jsou o všem (jen ne o černobílosti)". Filip Doušek studoval VŠE, pracoval jako IT specialista ve Velké Británii a v Číně. Vždy ale zůstával „mimo hlavní běh věcí" a  vstřebával myšlenkový svět křesťanství, filozofie i umění. Svůj debut Doušek vydává vlastním nákladem.

Příběh? Anotace říká, že román vypráví o západní civilizaci a její slepé skvrně. A také o zrodu jiného myšlení, které od základu mění, kým můžeme být. Hlavní hrdina, matematik, zkoumá, zda existuje spojení mezi (náhodnými) neštěstími ve světě, přitom stále intenzivněji cítí, že něco není v pořádku. Něco ve vztahu k přítelkyni Nině, něco ve vztahu k sobě samému, k okolí. Nakonec spatří  ve své mysli zvláštní žlutou skvrnu, která mu brání vidět svět i sebe sama jiným pohledem než tím, ke kterému byl vychován.

Dobrých českých debutů není mnoho. Hejno bez ptáků určitě zkuste. Vychází ve dvou svazcích, přičemž autor tvrdí, že je lhostejno, který vezmete do rukou jako první.

 

Patti Smith: Sbírání vlny (Dokořán)

Foto: Aktuálně.cz

Radio Ethiopia, Horses, Wave. Tři slavná alba, tři zářezy do historie punk rocku. Spojuje je jedno jméno - Patti Smith, šestašedesátiletá hudební legenda. Začínala jako básnířka, dlouho byla ovlivněna prokletými básníky, jako hudebnice se stala průkopnicí amerického punku.

Nakladatelství Dokořán představuje českým fanouškům Patti Smith vzpomínkovou knihou Sbírání vlny (The Woolgathering). Ta vyšla poprvé v roce 1992, v loňském roce pak byla vydána podruhé, a právě toto rozšířené a ilustrované vydání posloužilo nakladatelství Dokořán pro český překlad, který se v těchto dnech dostává na pulty knihkupectví. Pro koho kniha je? Pro ty, kdo se Patti Smith chtějí nechat unášet na vlnách impresionistických vzpomínek, jimiž se hudební diva vrací do dětství i do doby, kdy její sláva byla na vrcholu.

Biografie vychází hojně. Většinou jde o rychlokvašky, jejichž úroveň umělecká i informační je nulová. Sbírání vlny je v tomto ohledu výjimečný počin. Punkovou legendu doporučujeme.

 

Juan Marsé: Kaligrafie snů (Odeon)

Foto: Aktuálně.cz

Je držitelem španělské Cervantesovy ceny (2008), Ceny Juana Rulfa, udělované guadalajarskou univerzitou v Mexiku (1997), i Evropské ceny za literaturu (1994). Juan Marsé. Jeden z nejslavnějších španělských spisovatelů 20. století, autor románů Dívka se zlatými kalhotkami, Ještěrčí ocásky  či Temný příběh sestřenice Montse. Česky jeho knihy vycházely i za minulého režimu, v současnosti je vydává nakladatelství Odeon.

Posledním odeonským počinem je román Kaligrafie snů, ve kterém se osmdesátiletý autor vrací do poloviny dvacátého století do rodné Barcelony, aby vytvořil nejautobiografičtější dílo své tvorby. Zakázaný milenecký vztah, dospívající chlapec, který touží být klavíristou, vyučí se zlatníkem a nakonec se po nehodě, která jej připraví o prst, vydává na cestu po bordelech a nočních barech, na cestu plnou prazvláštních a snových příběhů...

Juan Marsé je v Česku oblíben. Nádherný jazyk, vybroušený styl, příběhy, které překvapují. Kvalitní beletrie pod stromeček? Třeba právě Kaligrafie snů.

 

Neoluxor na námluvách a dvě zahraniční ceny

Foto: Trutnov Open Air

Konec listopadu přinesl české literatuře dvě prestižní literární ocenění. Německé kulturní fórum východní Evropy  ocenilo za překlad knihy Peníze pro Hitlera (Ein herrlicher Flecken Erde) Radku Denemarkovou, která se tak stala vítězkou 5. ročníku knižní ceny Georga Dehia.

Cenu anglického PEN klubu pro rok 2012 pak za překlad novely Chladnou zemí získal Jáchym Topol. Za stejnou knihu byl Topol přitom oceněn již v roce 2010 Cenou Jaroslava Seiferta. Dodatečně velká gratulace.

Neoluxor na námluvách? Ano, slovenská společnost Central European Books, která největší tuzemské knihkupectví vlastní, se rozhodla jednat o koupi sítě knihkupectví Bux.cz. Jejím majitelem je společnost Euromedia Group, významný nakladatel (např. Odeon), provozovatel knižního velkoobchodu Knižní klub a sítě maloobchodních prodejen a internetového obchodu.

Značka Bux.cz není na trhu dlouho, Euromedia svoji maloobchodní síť přejmenovala v roce 2011, postupně se vypracovala v třetího nejsilnějšího hráče knižního maloobchodu, na internetu je Bux.cz mezi knihkupectvími druhý největší.

Po Novém roce  to vše bude nejspíše minulostí. Bux.cz zmizí, jeho místo a (především) zákazníky převezme Luxor. Škoda.

 

Právě se děje

Další zprávy