Nové knihy: Svět z kelímků a Sísův šťastný skřítek

Marcel Kupka
31. 8. 2012 15:19
Knižní novinky pro tento týden radí, jak v tomto světě nezešílet.
Petru Sísovi vychází v Česku kniha Šťastný skřítek.
Petru Sísovi vychází v Česku kniha Šťastný skřítek. | Foto: Tomáš Adamec

Svět, který je vystavěn z kelímků od jogurtů? Pro někoho jasný signál toho, že s dotyčným nebude vše v pořádku, pro Judith McPhersonovou jediná možnost, jak nezešílet. Je jí deset a žije s otcem, ze kterého se po smrti matky stal náboženský fanatik. Román Grace McCleenové je jednou z událostí roku  na britské knižní scéně a je také naším tipem týdne.

Další novinky? Poslední díl trilogie Level 26, série, která do literatury přinesla zajímavé spojení tištěného slova a moderních technologií či otevřená, nic neskrývající, reportáž Ireny Brežné z cest rozstříleným Čečenskem za první Rusko-čečenské války.
Na závěr společně poblahopřejeme Petru Sísovi, který v srpnu 2012  jako čtvrtý český autor převzal nejprestižnější literární cenu pro tvůrce dětských knih - Cenu Hanse Christiana Andersena.

Tip týdne: Grace McCleenová: Skvostná země (Argo, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Judith McPhersonové je deset. Žije na welšském venkově a je zoufale sama. Maminka zemřela, z otce se stal podivín, náboženský fanatik. Judith nemá, komu by se svěřila, že ji ve škole šikanují, nemá si s kým popovídat o tom, jak moc jí chybí maminka. Nakonec z kelímků od jogurtů, kamínků, provázků a dalších věcí, které najde na ulici, vytvoří ve svém pokoji zvláštní miniaturní svět. Svět dekorací (tak se kniha jmenuje v originále), svět, jenž je inspirován starozákonní zemí zaslíbenou a do kterého smí jen dobro. A čtenář.

Grace Mcleenová se při psaní svého debutu inspirovala vlastním životem. Narodila se v roce 1981, dětství prožila v podivném světě bez matky a s otcem, který propadl náboženské sektě. Redaktoři The Sunday Times vybrali její prvotinu mezi čtveřici nejslibnějších románů roku 2012.

V Česku Skvostnou zemi připravilo k vydání nakladatelství Argo, debut nadějné autorky ale bude nejspíše zároveň i její derniérou. V britských médiích se nechala slyšet, že více než psaní se chce věnovat hudbě.

Anthony E. Zuiker, Duan Swierczynski: Level 26: Temná odhalení (Knižní klub, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Level 26. Trilogie, která se měla stát průkopnickou. Čím? Měla být prvním pokusem o propojení  světa tištěné knihy se světem Internetu - po registraci na http://www.level26.com/ (fungují i v českém jazyce) a zadání hesel, které jsou postupně prozrazována v příběhu, je možné si přehrát video-sekvence (takzvané cyberbridges), které děj knihy dále rozvíjejí a obohacují.

Výborná myšlenka, výborné provedení a napínavý příběh z pera producenta nejúspěšnějších amerických krimi seriálů současnosti (Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Miami a Kriminálka New York) má celkem tři díly, které nakladatelství Knižní klub vydával vždy po roce, první v roce 2010.

V těchto dnech vydává Knižní klub díl poslední  - Level 26: Temná odhalení. Pokud máte přečteny první dvě knihy série, určitě vám jej doporučovat nemusíme. Pokud je pro vás Level 26 novinkou, zkuste třetí díl bez obav, dá se číst jako samostatný thriller, který má navíc vizuální rozměr - videa na Internetu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Irena Brežná: Vlčice ze Sernovodsku. Zápisky z čečenské války (Paseka, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Podle jména by se mohlo zdát, že ožehavé téma války v Čečensku se rozhodla zpracovat ruská autorka. Není tomu tak. Irena Brežná se narodila v roce 1950 v bývalém Československu (v Trenčíně). V roce 1968 odešla do emigrace, jejím novým domovem se stalo Švýcarsko. Ve své práci se zaměřuje na práva žen, spolupracuje také s Amnesty International.

Během první čečenské války (1994-1996) se Irena Brežná vydala několikrát přímo do centra bojů.  V přestrojení za Čečenku navštívila utečenecké tábory, vypálené vesnice i zničená města, aby přinesla svědectví o životě bez naděje, o krutostech, které na čečenských ženách i jejich rodinách páchali příslušníci ruských jednotek i čečenští separatisté.

Reportáže Ireny Brežné přinášejí pohled ženy na utrpení žen. Doporučeníhodné čtení. Ještě doplňme, že autorkou předmluvy je známá česká novinářka Petra Procházková.

Petr Sís, Šťastný skřítek a čtvrtá Cena H. Ch. Andersena pro Česko(slovensko)

Foto: Aktuálně.cz

Cena Hanse Christiana Andersena. Každý sudý rok uděluje International Board on Books for Young People nejlepším autorům a ilustrátorům knih pro děti. Ocenění je prestižní, často se mluví o „Nobelově ceně pro tvůrce dětských knih".

Letošní ročník ocenil argentinskou spisovatelku Marii Teresu Andruetto, mezi ilustrátory pak cenu získal grafik a ilustrátor Petr Sís, který se stal čtvrtým českým laureátem ceny. Kdo byli první tři? V roce 1968 ilustrátor Jiří Trnka, v roce 1992 malířka Květa Pacovská, mezi spisovateli Andersenu cenu získal v roce 1980 Bohumil Říha.

V nakladatelství Paseka se rozhodli oslavit Sísovo vítězství vydáním vůbec první knihy, kterou Petr Sís v roce 1982 ilustroval po svém odchodu z Československa. Je jí poetický příběh pro malé i velké čtenáře Šťastný skřítek Švýcara Maxe Bollingera.
Pokud si chcete připomenout ilustrátorské mistrovství Petra Síse, čerstvého držitele Andersenovy ceny,  novinku z Paseky v knihkupectví nepřehlédněte.

 

Právě se děje

Další zprávy