Nové knihy: Hitler slaví narozeniny a mafie se nevzdává

Marcel Kupka
22. 11. 2012 23:00
Otčina, Pojď se mnou pryč, Oddanost podezřelého X a nový titul Khaleda Hosseiniho
Voskový Adolf Hitler v Berlíně
Voskový Adolf Hitler v Berlíně | Foto: Aktuálně.cz

Nové knihy - Co by bylo, kdyby... se věci udály jinak, než se udály. Kdyby Napoleon neprohrál u Waterloo, kdyby druhou světovou válku vyhrálo Německo nebo kdyby první atomovou bombu sestrojili v Rusku, a ne ve Spojených státech v Los Alamos. Knihy žánru alternativní historie čtenáři hltají jedním dechem. Když jsou navíc zkříženy se svižnou detektivkou, vzniká bestseller - jako třeba Otčina Roberta Harrise. Náš tip týdne.

Druhou novinkou, která se na pultech knihkupectví pravděpodobně dlouho neohřeje, je kniha Pojď se mnou pryč, kterou italský novinář Roberto Saviano navazuje na svůj předchozí titul Gomora,  úspěšný bestseller z prostředí neapolské mafie. Třetí tip?  Oddanost podezřelého X aneb další výborný japonský spisovatel poprvé v českém jazyce.

Robert Harris: Otčina (Kniha Zlín)

Foto: Aktuálně.cz

Píše se rok 1964 a Hitler slaví 75. narozeniny. Nacistické Německo vyhrálo válku a vládne Evropě od Atlantiku po Sibiř. Jediný problém pro Třetí říši představuje pouze vztah se Spojenými státy - nevyhlášená Studená válka zuří na všech frontách a je hrozbou pro křehké příměří. Napětí má skončit podepsáním mírové smlouvy mezi Hitlerem a JFK v Berlíně. Jenže - nejdříve je třeba vyšetřit smrt nacistického politika a zabránit zveřejnění tajemství, které by plány Německa na mír s USA dozajista zhatilo. Jenže, co s vyšetřovatelem Xavierem Marchem, Sturmbannführerem SS, který dostal případ na starost, nechce jej zamést pod koberec, a má tak nejstřeženější tajemství  Hitlerovy říše na dosah?

Robert Harris patří k nejznámějším autorům žánru tzv. alternativní historie (v Česku je představitelem například Václav Holanec, letošní laureát Literární ceny Knižního klubu). Otčina patří mezi klasická díla žánru a česky vychází podruhé. Skvělá detektivka, odehrávající se v atraktivním prostředí světa, kde Hitler nespáchal v květnu 1945 sebevraždu, ale je v polovině šedesátých let jedním z vůdců planety, je naším tipem týdne.

Roberto Saviano: Pojď se mnou pryč (Paseka)

Foto: Aktuálně.cz

Ve svých třiatřiceti letech je italský novinář a prozaik Roberto Saviano jedním z nejčtenějších  italských spisovatelů současnosti. Důvod? Gomora, nebojácné svědectví o prorůstání neapolské mafie do italské politiky a společnosti vůbec, kniha vydaná poprvé v roce 2006. Saviano svým knižním debutem způsobil skandál, který v podstatě trvá dodnes - autor už několik let  žije pod policejní ochranou. Mafie nemá ráda, když se jí novináři pletou do řemesla.

V Česku vydává knihy Roberta Saviana Paseka (Gomora vyšla v roce 2008), v těchto dnech se na pulty knihkupectví dostala útlá novela (160 stran) Pojď se mnou pryč,  autorův druhý pohled do tajného života italské mafie. Saviano v nové knize opět rozvíjí témata, která tak brilantně zpracoval již v Gomoře - jednu z hlavních dějových linek tvoří  boj kalábrijského kněze o vytvoření centra pro postižené v domě zabaveném mafii. Ta se ale nechce svého vlastnictví vzdát. A její chapadla jsou dlouhá...

Pojď se mnou pryč Roberta Saviana je kniha, s jejímž pochopením nebude mít český čtenář problém - i u nás velmi dobře známe politiky, kteří si potřásají rukama s příslušníky mafie, často veřejně a beztrestně. Doporučujeme.

Keigo Higašino: Oddanost podezřelého X (Argo)

Foto: Aktuálně.cz

Japonská literatura je tuzemskými čtenáři oblíbena. Haruki Murakami a jeho jmenovec Rjú, Kodži Suzuki, Nacuo Kirino. Ke známým jménům nyní přidává nakladatelství Argo další -  Keigo Higašina, autora mysteriózních detektivních příběhů a jednoho z nejprodávanějších prozaiků v současném Japonsku vůbec. První úspěch zaznamenal s románem Po škole (1985), jeho knihy jsou pravidelně přenášeny na filmové plátno.

Za Oddanost podezřelého X, mystery krimi román, kterým se představuje poprvé českým čtenářům, získal Keigo Higašino Naokiho cenu, prestižní japonské ocenění pro autory populární literatury, pro rok 2005. Zápletka? Jasuko zavraždí bývalého manžela. Stopy zločinu jí pomáhá zamést soused  Tecuja Išigami, geniální matematik, který je do Jasuko bezhlavě zamilovaný. Především díky jemu se dostává policejní vyšetřování brzy do mrtvého bodu. Vše se ale změní, když se do pátrání pustí profesor Manabu Jukawa, Išigamův bývalý spolužák z univerzity.

Po Murakamiho románu 1Q84 je Oddanost podezřelého X druhým japonským románem, který u nás v posledních týdnech vyšel. Za přečtení určitě stojí.

A hory se ozývaly. Khaled Hosseini píše novou knihu

Khaled Hosseini, autor Lovců draků
Khaled Hosseini, autor Lovců draků | Foto: Profimédia

Lovec draků, Tisíce planoucích sluncí. První se prodalo po celém světě na 10 milionů výtisků, druhá se se sedmi sty tisíci prodanými kusy stala jednou z nejúspěšnějších knih ve Velké Británii. Nyní finišuje americký spisovatel afghánského původu na románu třetím -  pracovní název zní And The Mountains Echoed (A hory se ozývaly).

Podle deníku Guardian se Hosseini v nové knize pokouší bořit obecně přijímané mýty o Afghánistánu a ukázat, že hornatá země, ve které vládne islám, není hospodářsky zaostalým místem náboženských fundamentalistů, zemí, která zůstala myšlením kdesi ve středověku a nenávidí vše, co přichází ze Západu.

Román, mající dle Hosseiniho formu rodinné ságy a vyprávějící příběh několika sourozenců, má vyjít v květnu 2013. Dá se čekat, že bude stejně úspěšný jako první dvě autorovy knihy, které vyšly ve více než 38milionovém nákladu v sedmdesáti zemích světa, včetně České republiky, kde Hosseiniho knihy vydává Leda.

Pokud jste příznivci dobré literatury, květen 2013 si zapište do kalendáře. Červenou tužkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy