Nová blonďatá bestie: Jana Nagyová a její drama lásky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 7. 2013 14:53
Režisér Tomáš Svoboda chystá divadelní podobu kauzy Nagyová
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Blonďatá bestie bude mít pokračování. Jejímu autorovi Tomáši Svobodovi se zalíbila jako další silná postava Jana Nagyová a chystá divadelní podobu její kauzy pro Divadlo pod Palmovkou.

Základ příběhu vzniká na motivy hry Alfreda Jarryho Král Ubu, která je považovaná za předchůdce absurdního dramatu, dada a surrealismu. K němu společně s Branislavem Holičkem připíší části, v nichž vedle Jany Nagyové prý nebude chybět Petr Nečas, paní Nečasová, několik psů a jehovistická seance.

"Herecké obsazení a způsob zpracování Krále Ubu si zatím necháme pro sebe, mohu jen prozradit, že Matkou Ubu bude Miroslav Šlouf," informoval Svoboda o využití postavy bývalého předsedy pražských zemanovců Šloufa, který je považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova zvolení hlavou státu.

Svoboda považuje zatčení šéfky Nečasova kabinetu Nagyové za "drama lásky". "To je krásné. Jenom se k tomu nesmí používat zpravodajský aparát," sdělil s tím, že původní téma se vzhledem k následujícím událostem a pádu vlády rozrostlo do větších rozměrů, než se původně zdálo. Chybět údajně nebudou dialogy z policejních odposlechů, které se tvůrcům podařilo získat.

Čtěte také
Kocourku, máš u sebe malej? aneb Všechno dobře dopadne

Jak přestat krást a stát se prezidente, poradí Bestie

Podle Svobody jsou všechny ságy o Tudorovcích založeny na vraždách z lásky. "Tehdy ale nebyli králové demokraticky voleni. Paní Nagyová měla použít firmu ABL a bylo by všechno v pořádku," uvedl Svoboda s narážkou na někdejší soukromou bezpečností agenturu šéfa Věcí Veřejných Víta Bárty. Tento skandál kolem parlamentní strany Věci veřejné v minulosti také "proslavila" Svobodova hra Blonďatá bestie, kde se hrálo na motivy jednání Kristýny Kočí nebo Víta Bárty.

Satirický večer o "blonďaté bestii" loni uvádělo A Studio Rubín, tvůrci hru později rozšířili o novou kauzu poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého policie obvinila z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku.

Bestie v blázinci aneb Vláda patří do Bohnic!

 

Právě se děje

Další zprávy