Nová akademie umění ocenila Pištěka, Mládkovou i svého předsedu Dostála

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 10. 2021 21:55
Nově vzniklá Česká akademie vizuálního umění v pondělí večer poprvé udílela ceny. Ocenila nejlepší počiny v oblasti výtvarného umění za minulý rok a 12 osob uvedla do síně slávy.
Sochař Kurt Gebauer převzal cenu v kategorii Umělec roku.
Sochař Kurt Gebauer převzal cenu v kategorii Umělec roku. | Foto: ČTK

Za uměleckou publikaci roku akademie označila knihu nazvanou 80. a 90. léta 20. století - sbírka Collett. Jejím editorem je Martin Dostál, tedy právě předseda výboru udílející České akademie vizuálního umění.

Společnost Collett sídlí v Praze a Mnichově, věnuje se galerijní a sbírkotvorné činnosti. Je součástí developerské skupiny Lettenmayer & Partner a provozuje ji německo-český pár Hermann Heinrich a Lucia Lettenmayerovi.

Umění sbírají od 90. let minulého století, kvůli kolekci čítající několik tisíc děl včetně prací Magdaleny Jetelové, Pasty Onera, Jakuba Špaňhela nebo Olafura Eliassona zrekonstruovali zámek v Jirnech u Prahy a areál přetvořili na soukromé muzeum umění Collett, popsaly předloni Hospodářské noviny.

Akademie v pondělí do síně slávy uvedla skláře Václava Ciglera a Vladimíra Kopeckého, sběratelku Medu Mládkovou, historiky umění Jiřího Šetlíka a Petra Wittlicha nebo umělce Theodora Pištěka, Milana Grygara či Milana Dobeše. Kopecký si pro cenu osobně přišel na ceremoniál do pražského Národního technického muzea.

Do síně slávy dále vstoupili malíř Bedřich Dlouhý, grafička Alena Kučerová, výtvarník Eduard Ovčáček a ilustrátorka i tvůrkyně autorských knih Květa Pacovská.

Výstavou roku se stal Mikuláš Medek - Nahý v trní, kterého uspořádala pražská Národní galerie. Nejlepším umělcem byl vyhlášen Kurt Gebauer, akademie mu cenu udělila s přihlédnutím k výstavě opět v Národní galerii, kterou jako kurátor připravil šéf její sbírky moderního a současného umění Michal Novotný.

Otto M. Urban převzal cenu v kategorii Kurátor roku.
Otto M. Urban převzal cenu v kategorii Kurátor roku. | Foto: ČTK

Objevem roku se stala výstava O lásce, která v Centru současného umění DOX představila tvorbu málo známého Siegfrieda Herze. Připravil ji kurátor Otto M. Urban, jehož akademie ocenila v kategorii Kurátor/teoretik roku. Vyzdvihla jeho práci na Herzově výstavě i na skupinové přehlídce Vanitas, která v Doxu ukazovala smrt a umírání jako výrazný námět současného výtvarného umění. Výstava Vanitas končí 10. října.

Urban do Doxu nastoupil vloni poté, co na protest proti tehdejšímu ministrovi kultury Antonínovi Staňkovi z ČSSD opustil post ředitele sbírky umění 19. století a klasické moderny v Národní galerii.

Česká akademie vizuálního umění vznikla loni v září. Jejím posláním je dle zakladatelů podporovat české vizuální umění ve všech oblastech provozu umění. Jejími členy jsou umělci i kurátoři, kunsthistorici, galeristé, sběratelé, vydavatelé publikací o umění či obchodníci s uměním.

Prvním krokem akademie byl loni v listopadu apel na vládu, aby otevřela soukromé galerie, protože tehdejšími opatřeními proti šíření koronaviru podle nich trpěli galeristé i umělci.

 

Právě se děje

Další zprávy