Nová abstrakce. Telegraph Gallery vystavuje dva kodaňské umělce

ČTK ČTK
10. 10. 2022 20:52
Díla současných výtvarníků Frederika Næblerøda a Farshada Farzankia z dánské Kodaně nově představuje olomoucká Telegraph Gallery. Přehlídka nazvaná Lazy 8 potrvá do 27. listopadu, zahrnuje malby a keramické plastiky.

Oba autoři se na skandinávské scéně vyprofilovali poměrně nedávno, přesto už za sebou mají výstavy ve významných evropských i amerických institucích, uvádějí pořadatelé.

Podle nich Farshad Farzankia a Frederik Næblerød především ukazují novou cestu pro spontánní abstraktní malbu. "Výstava odkazuje na prvotní umělecké projevy, které naši předci tvořili v jeskyních. Je oslavou dlouhé tradice vyjadřování pomocí obrazu, vytváření tvarů a nepřekonatelného nutkání komunikovat prostřednictvím nespoutané kreativity," říká kurátor Christian Kortegaard Madsen.

Představená díla vznikla přímo pro olomouckou Telegraph Gallery. Některá autoři vytvořili společně. "Setkává se v nich jejich temperament a spontánnost, kterými kulminuje to nejlepší z obou autorských světů. Jejich tvorba demonstruje univerzálnost, myšlenku, že umění přesahuje systémy, ideologie i historické události," doplňuje šéfkurátor galerie Mira Macík.

Dvaačtyřicetiletý Farzankia, který se narodil v Íránu a žije v Kodani, se výtvarnému umění věnuje teprve od roku 2016. Přesto už vystavoval v New Yorku, Los Angeles, Berlíně, Soulu i Kodani, jeho díla vlastní přední muzea i galerie.

Čtyřiatřicetiletý Frederik Næblerød žije a pracuje v Kodani. Je módní hvězdou a na sociálních sítích má status influencera, tvrdí organizátoři. Například jen na Instagramu jej sleduje téměř 40 tisíc lidí. Vystavoval na Sicílii, v Lucernu, Londýně i Barceloně. Pracuje s olejem, akrylem, lepidlem či sádrou a kreslí, maluje či sochá. Reaguje na aktuální společenské a politické události.

 

Právě se děje

Další zprávy