Nominace na Thálie jsou zveřejněny

ČTK
1. 2. 2006 18:30
Praha - Herecká asociace oznámila jména umělců nominovaných na prestižní ceny Thálie.
Získá nominovaný Ivan Trojan cenu Thálie?
Získá nominovaný Ivan Trojan cenu Thálie? | Foto: Aktuálně.cz

Herečky Kateřina Holánová, Taťjana Medvecká, Simona Stašová a jejich kolegové Martin Huba, Ivan Řezáč a Ivan Trojan byli na Thálie nominováni v činoherní kategorii.

V oblasti opery to jsou Iveta Jiříková, Eva Urbanová, Tomáš Černý a Jurij Gorbunov. V baletu jsou nominováni Ivona Jeličová, Tereza Podařilová, Zuzana Susová, Jan Fousek, Jiří Kodym a Martin Žák. Za operetu, muzikál a jiný hudebně-dramatický žánr mají naději Tereza Bebarová, Tereza Duchková, Jan Apolenář a Tomáš Šulaj.

Plastiky budou předány 25. března v Národním divadle v Praze už potřinácté. Čtyři odborné komise hodnotily inscenace uvedené od 1. prosince 2004 do 30. listopadu 2005.

Kdo může Thálii získat?

"Thálii mohou získat i cizinci; pokud ovšem svou roli nastudovali v původní inscenaci na území České republiky a stala se trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu," poznamenal prezident Herecké asociace Václav  Postránecký.

Nejvíce nominací - šest - dostali umělci za výkony vytvořené na scénách pražského Národního divadla. O jednu méně má Národní divadlo v Brně.

Po jedné naději na Thálii přisoudili členové porot dalším pěti pražským scénám (Divadlo v Řeznické, Švandovo divadlo, Dejvické divadlo, Divadlo na Fidlovačce, Hudební divadlo Karlín) a také Divadlu F. X. Šaldy z Liberce, Divadlu Josefa Kajetána Tyla z Plzně, Městskému divadlu z Brna a Slováckému divadlu z Uherského Hradiště.

V takzvaných širších nominacích upozornily poroty na šestadvacet mimořádných výkonů na čtrnácti mimopražských scénách (z nich pět v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích) a dvanáct umělců hodných zaznamenání v devíti divadlech pražských. I tam dominovala čtyřmi širšími nominacemi česká první scéna, ale zastoupení měla například i divadla Ponec, Kalich a GoJa Music Hall.

"Dramaturgie loni myslela hlavně na herce. Ti se svých příležitostí chopili a bylo velice těžké vybrat nejen první trojici, ale i první desítku, neřkuli dvacítku," prohlásila Jana Paterová, která stojí v čele činoherní komise.

Na vysokou úroveň sólistů v oblastních divadlech poukázal předseda baletní komise Jiří Horák. "I tam mohou vznikat špičková představení," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy