Noční slavnost od Toyen se prodala za 36 milionů, jde o třetí nejdražší dílo malířky

ČTK ČTK
30. 5. 2021 14:20
Obraz Noční slavnost (Ohňostroj) od malířky Toyen byl na nedělní aukci v Praze prodán za 30,4 milionu korun. S aukční přirážkou za něj kupec zaplatí 36,48 milionu korun.
Toyen: Noční slavnost (Ohňostroj), 1929, olej na plátně, 92 x 65 cm, cena 36 480 000 korun, Galerie Kodl.
Toyen: Noční slavnost (Ohňostroj), 1929, olej na plátně, 92 x 65 cm, cena 36 480 000 korun, Galerie Kodl. | Foto: Galerie Kodl

Noční slavnost (Ohňostroj) se stala třetím nejdražším dílem avantgardní autorky vydraženým v Česku. Vyvolávací cena činila 20 milionů korun.

Nejdražší prací Toyen na zdejších aukcích je od dubna obraz Cirkus, za který nový majitel zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun. Dílo je také na druhém místě v celkovém žebříčku nejdražších maleb na českých aukcích, hned za plátnem Divertimento II Františka Kupky, loni prodaným za 90,24 milionu korun.

Noční slavnost z roku 1929 je podle pořadatelů aukce vrcholem autorčina malířského stylu zvaného artificialismus. Reprezentuje ohromné tvůrčí rozpětí, které Toyen dokázala obsáhnout během několika málo let. Od odhmotněných, lyricky působících děl prostoupených zřetelnými obrazci dospěla až ke zcela protichůdnému vyjádření strukturální malbou.

Autorka se prostřednictvím bohatě vrstvené malby, dynamicky narušované vertikálně stékajícími jemnými barevnými liniemi, oprostila od pevných geometrických forem či konkrétních tvarů. Tímto radikálním gestem v mnohém anticipovala mimo jiné techniku drip painting, později proslavenou Jacksonem Pollockem. Drip painting je barva odkapávající na plátno.

Téma obrazu, tedy noční slavnost, dalo Toyen možnost volně pracovat s výrazovými prostředky. Pozorovatel je nucen ponořit se skrze výjev do sebe sama a tam hledat odpovědi na své nejniternější otázky, uvádí katalog. Uprostřed pastelově temné oblohy září barvy a rozostřeně se vpíjí jedna do druhé a potom do tmy, jako by se divákův pohled na tuto nebeskou krásu rozpouštěl v slzách.

V nedělní aukci Galerie Kodl na pražském Žofíně se již za milionové částky prodalo několik dalších děl. Celkem 7,8 milionu korun zaplatí kupec za obraz Jana Zrzavého Rio San Gregorio, Krajina z Brie I a II od Josefa Šímy se prodala za 4,44 milionu korun a obraz s názvem Torso I od Františka Muziky našel kupce s cenou 8,52 milionu korun včetně dvacetiprocentní přirážky.

 

Právě se děje

Další zprávy