Noční můry a neřesti. Zlínská galerie vystavuje Goyovy grafické listy

Noční můry a neřesti. Zlínská galerie vystavuje Goyovy grafické listy
Francisco Goya: Caprichos 4, Starý mazlíček, 1793 až 1798.
Snímek ze zlínské výstavy Goyových grafických listů.
Francisco Goya: Caprichos 10, Láska a smrt, 1793 až 1798.
Snímek ze zlínské výstavy Goyových grafických listů.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
25. 1. 2022 15:03
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně od úterý představuje cyklus grafických listů se satirickým podtónem, který v letech 1793 až 1799 vytvořil španělský malíř Francisco Goya. Zahrnuje širokou škálu námětů, kritizuje dobovou společnost a patří k autorovým vrcholným dílům, tvrdí pořadatelé.

Výstava nazvaná Rozmary (Los Caprichos) je k vidění ve druhém podlaží budovy někdejšího továrního areálu Baťových závodů číslo 14. Potrvá do 1. května.

"Goya tvořil na rozhraní dvou epoch, absolutismu a osvícenství. Jeho umělecká tvorba je nejprve pokračováním tradičního způsobu malby a grafiky, postupně se však osvobozuje a prezentuje novou osvícenskou filozofii," přibližuje kurátorka Ladislava Horňáková.

"Předznamenává umění romantismu, impresionismu i expresionismu. Je jedním z mála umělců historie, kteří se na vysoké úrovni věnovali několika výtvarným oborům současně," dodává.

Podle ní lze jedinečnost Goyovy grafické tvorby spatřit v technické vyspělosti, volbě techniky v souvislosti se zobrazeným a tematické sepjatosti s aktuálním děním, autorovým životem i jeho dalším uměleckým působením. "Goya o sérii Los Caprichos řekl, že se mu podařilo zachytit pozorování, jaká obvykle neumožňují objednaná díla a v nichž rozmar a fantazie nemají mezí," dodává kurátorka. Cyklus zahrnuje motivy jako noční můry, neřesti nebo výstřednost.

Los Caprichos popré vyšly roku 1799 v nákladu 267 výtisků. Jednu sadu zřejmě přímo ve Španělsku získal Felix Maria Vincenc, od roku 1845 IV. kníže Lichnowsky, hrabě z Werdenbergu, svobodný pán z Voštic a majitel panství Hradec nad Moravicí. Státní zámek Hradec nad Moravicí tento soubor představil již třikrát, a to v letech 1965, 1996 a 2019.

Zámek nyní cyklus zapůjčil galerii, kterou zřizuje Zlínský kraj. V budově někdejšího Baťova továrního areálu sídlí od roku 2013.

Jiné Goyovy grafické listy pod názvem Goya fyziognomik předloni vystavil Cervantesův institut v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy