Nobelovka za architekturu do Brazílie

Jan Skřivánek
10. 4. 2006 12:20
Sao Paulo/Los Angeles - Mendes da Rocha jako druhý Brazilec získal letošní Pritzkerovu cenu, nejprestižnější architektonické ocenění.
Mendes da Rochas
Mendes da Rochas | Foto: Aktuálně.cz

Zpráva byla v pondělí zveřejněna na oficiálních internetových stránkách Pritzkerovy ceny - označované za Nobelovu ceny za architekturu. Slavnostní ceremoniál předání bronzové medaile se odehraje koncem května v Istanbulu.

Mendes da Rochas: Muzeum sochařství v Sao Paulu
Mendes da Rochas: Muzeum sochařství v Sao Paulu | Foto: Aktuálně.cz

Sedmasedmdesátiletý Mendes da Rocha je jedním z významných reprezentantů brutalistní architektury, pro níž je charakteristické užívání jednoduchých materiálů (často betonu) a prostých forem, jež stavbám dodávají na monumentalitě a sochařských kvalitách.

Laureát sám architekturu definuje jako "totální syntézu vědy, umění a technologie", jež je zároveň "vznešenou výpovědí o lidské důstojnosti a inteligenci".

Mendes da Rochas: Muzeum sochařství v Sao Paulu
Mendes da Rochas: Muzeum sochařství v Sao Paulu | Foto: Aktuálně.cz

"Mendes da Rocha prokázal hluboké pochopení pro prostor a dimenze v řadě různorodých budov, které navrhoval. Jen málo jeho staveb bylo realizováno mimo Brazílii. Avšak lekce, kterých se nám z jeho práce, ať už jako praktikujícího architekta nebo učitele, může dostat, jsou univerzální," vysvětlil letošní výběr Thomas J. Pritzker, prezident pořádající nadace Hyatt.

Architekt architektů

K nejvýznamnějším realizacím Mendese da Rocha patří brazilské Muzeum sochařství v São Paulu nebo rekonstrukce historické budovy Státního muzea ve stejném městě. Byl také autorem brazilského pavilonu pro výstavu Expo 1970 v japonské Ósace.

Mendes da Rocha: studie pro OH 2008
Mendes da Rocha: studie pro OH 2008 | Foto: Aktuálně.cz

Po Oscaru Niemeyerovi, který prestižní ocenění získal v roce 1988, je Mendese da Rocha druhým brazilským laureátem Pritzkerovy ceny.

Ocenění uděluje odborná porota na základě nominací z celého světa. Laureáti ceny se dají rámcově rozdělit do několika kategorií: hvězdy současné architektury (naposledy před dvěma lety Zaha Hadid, která je dosud jedinou ženskou laureátkou), pozapomenutí klasici (například autor opery v Sydney Jørn Utzon, který cenu získal před třemi lety) a outsideři, jejichž dílo není doceněno (loňský laureát Thom Mayne).

Mendes da Rocha: Kaple sv. Petra
Mendes da Rocha: Kaple sv. Petra | Foto: Aktuálně.cz

Mendese da Rocha spadá do kategorie pozapomenutých klasiků. Jeden z porotců jej také charakterizoval jako "architect's architect" - tedy jako architekta, jenž je obdivován svými kolegy, kteří v jeho díle nacházejí inspiraci pro své vlastní stavby.

Sám Mendes da Rocha ocenění označil jako výraz uznání všech brazilských a latinskoamerických architektů. "Věřím, že tato cena a ohodnocení mé práce je způsob, jak poukázat na význam architektury Latinské Ameriky a prostor, který si v nedávné době vydobyla," prohlásil.

Mendes da Rocha: stadion Serra Dourada
Mendes da Rocha: stadion Serra Dourada | Foto: Aktuálně.cz

Pritzkerova cena je udělovaná od roku 1979. Jejími zakladateli byli manželé Pritzkerovi, majitelé sítě hotelů Hyatt. Modelována je po vzoru cen Alfreda Nobela.

Cena je určena žijícím autorům, jejichž tvorba znamená výrazný příspěvek na poli architektury. Je s ní spojena finanční odměna ve výši sto tisíc amerických dolarů. Slavnostní ceremoniál se koná každý rok jinde; v roce 1993 byla cena předávána na Pražském hradě.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy