Nobelista Imre Kertész uzavřel své dílo o holocaustu

Kultura Kultura
24. 11. 2012 14:57
V Berlíně otevřeli archiv s Kertészovými rukopisy, korespondencí i deníky
Podobně jako Arnošt Lustig je i pro Imre Kertésze celoživotním tématem holocaust a pronásledování Židů. Na rozdíl od Lustiga však dosáhl na Nobelovu cenu. Pochází z Maďarska a jeho židovské kořeny ho během druhé světové války přivedly do koncentračního tábora. Z děl napsaných v devadesátých letech lze zmínit Kadiš za nenarozené dítě, které patří do volné tetralogie, již uzavřel v roce 2003 románem Likvidace. Obě díla jsou k sehnání i v češtině.
Podobně jako Arnošt Lustig je i pro Imre Kertésze celoživotním tématem holocaust a pronásledování Židů. Na rozdíl od Lustiga však dosáhl na Nobelovu cenu. Pochází z Maďarska a jeho židovské kořeny ho během druhé světové války přivedly do koncentračního tábora. Z děl napsaných v devadesátých letech lze zmínit Kadiš za nenarozené dítě, které patří do volné tetralogie, již uzavřel v roce 2003 románem Likvidace. Obě díla jsou k sehnání i v češtině. | Foto: Profimédia

Budapešť - Maďarský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2002 Imre Kertész uzavřel své dílo. Vyjádřil se tak v německém týdeníku Der Spiegel u příležitosti nedávného otevření Archivu Imre Kertésze v Berlíně.

Berlínská umělecká akademie sestavila archiv z téměř pětatřicet tisíc stran Kertészových záznamů, které teď zpřístupní výzkumu. Třiaosmdesátiletý maďarský spisovatel řekl magazínu Spiegel, že dokončení archivu je pro něj velká radost a velká úleva. „Myslím, že v Německu mi rozumějí lépe než v mé vlasti, v Maďarsku. Tam by i při nejlepší vůli nebylo možné uchovat veškerý materiál tak, jako v Berlíně, kde už léta žiji," řekl Kertész, který trpí Parkinsonovou chorobou, ale podle jeho slov není nemoc největší překážkou pro další tvorbu. „Už nechci psát. Životní dílo, které se týká holocaustu, je pro mě uzavřené."

V berlínském archivu uchovají mezi jinými rukopisy románů, které vyšly i česky - Člověk bez osudu, Kaddiš za nenarozené děti, Fiasko a Likvidace - mnoho esejů a proslovů a také deníkové záznamy od roku 1961 a korespondenci od roku 1988. Část materiálů se dostala do archivu už v roce 2001 a je nyní už zdigitalizovaná nebo uložená na mikrofilmech. Větší část přebrala instituce v roce 2011.

Vydavatelství Rowohlt připravuje k vydání spisovatelovy deníky.

Před nedávnem podobnou nechuť psát vysvětloval děvětasedmdesátiletý americký držitel Pulitzerovy ceny Philip Roth. "Abych pravdu řekl, jsem hotový. Už nechci víc psát. Zasvětil jsem život literatuře - studoval jsem, učil jsem a četl jsem. Nemyslím si, že jedna kniha může víceméně změnit, co jsem už vytvořil. Pokud bych napsal novou knihu, bylo by to zklamání," řekl věčný čekatel na Nobelovu Roth.

 

Právě se děje

Další zprávy