Niklovi robošvábi tvoří nohopisné kresby

juk
4. 11. 2014 16:44
Petr Nikl proměňuje díky broukům s motůrkem prostor Villy Pellé.
Petr Nikl: Švábení.
Petr Nikl: Švábení. | Foto: Villa Pellé

Praha - Ve spolupráci se svými „robošváby“ připravil Petr Nikl další výstavu. Po loňské úspěšné Hře o čas v Městské knihovně povýšil robotické brouky na hlavní umělce a jejich tvorbu včetně procesu teď vystavuje v Pelléově vile.

Postup zvolil Nikl jednoduchý: na velkoformátové papíry rozsypal pastelové pigmenty a vypustil do nich malé brouky s motůrkem. Švábi, kteří se bez ustání hemží po podlaze, za sebou v barvě nechávají cestičky připomínající roztahané nitky. A když se Petru Niklovi zdá, že mají brouci dost, pověsí papír na stěnu jako obraz.

Nikl jako principál rádoby cvičeného hmyzu k obrazům pečlivě zaznamenává údaje o vzniku: „tříhodinová kresba pěti robošvábů“, „celodenní kresba jediného robošvába“… A aby dokázal výši umění svých svěřenců, pustil se do kresby i sám. Výsledek však nazval jen „chabým pokusem přiblížit se nohopisu švábů“.

Kinetický vizuální experiment divákům ukazuje formu performance, která průběžně proměňuje celý galerijní prostor. Každý čtvrteční večer navíc Petr Nikl navštěvuje šváby s hudebními a divadelními improvizacemi v rozmanitém uměleckém zastoupení.

Petr Nikl: Švábení. Villa Pellé, Pelléova 10, Praha 6. Do 10. ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy