Britský velvyslanec do Prahy přivezl koláž o Palachovi, kterou vlastní galerie Tate

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 1. 2019 14:15
Do připomínkových akcí k 50. výročí sebeupálení Jana Palacha se zapojila britská ambasáda v Praze. Velvyslanec Nick Archer nechal z Velké Británie do své rezidence dovézt výtvarné dílo letos devadesátiletého Joea Tilsona, které bylo vytvořeno v lednu 1969 a věnováno je právě Palachovu činu.
Britský velvyslanec Nick Archer s dílem výtvarníka Joea Tilsona věnovaným sebeupálení Jana Palacha.
Britský velvyslanec Nick Archer s dílem výtvarníka Joea Tilsona věnovaným sebeupálení Jana Palacha. | Foto: ČTK

Dle Nicka Archera je třeba připomínat Palachovu oběť nejen kvůli české historii, ale též jako upomínku, že v mnoha zemích lidé stále musí bojovat o svobodu.

Foto: ČTK

Podle velvyslance, který je ve funkci od loňského ledna, by bylo chybou si 50. výročí Palachovy smrti nepřipomenout. Proto nechal do Prahy přivézt Tilsonovo dílo nazvané Jan Palach: Suicide by Fire (Jan Palach: Sebevražda ohněm).

"Objevil jsem ho v uměleckých sbírkách britské vlády více než před rokem. Ale trápilo se v úřadu ministerstva dopravy ve městě Derby. Měl jsem pocit, že má patřit sem, a po několika měsících jsem ho dostal do Prahy právě včas k (Palachovu) výročí. Vyvěsil jsem ho ve své rezidenci těsně před Vánoci," popisuje Archer.

Obraz je vytvořen technikou koláže charakteristickou pro směr pop-art, jemuž se Tilson věnoval. Dílo vzniklo v nákladu sto kusů, jeden z nich vlastní prestižní britská galerie Tate. V Česku dosud obraz nebyl veřejně vystavován. Galerie Marlborough jednu kopii nabízí za zhruba 57 tisíc korun bez DPH.

Obrazy použité v pozadí koláže nepocházejí pouze z období invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, ale opakuje se na nich také motiv amerických pouličních protestů proti válce ve Vietnamu, jimž se Tilson věnoval například v koláži nazvané Vietnam Courier.

Joe Tilson: Jan Palach – Suicide by Fire, leden 1969.
Joe Tilson: Jan Palach – Suicide by Fire, leden 1969. | Foto: Tate Gallery

"Tilson se nezasazoval pouze o svobodu v této zemi, ale ukazoval solidaritu s lidmi z celého světa, kteří ve stejnou dobu jako Jan Palach bojovali za svobodu. A vytvořil tak pojítko mezi lokální snahou o prosazení univerzálních práv," vysvětluje Archer.

Podle něj je správné se zasazovat o lidská práva a svobodu všude ve světě, což prý činí britská vláda. "Tento boj za základní lidská práva, za svobodu a demokracii zdaleka není u konce. Proto když si připomínáme Jana Palacha, měli bychom myslet jak na jeho podíl na prosazení změn zde, tak na mnohé, kteří na jiných místech pokračují v jeho úsilí," uzavírá Archer.

Britský výtvarník Joe Tilson, který dílo vytvořil, se narodil roku 1928. V 60. letech minulého století patřil mezi přední autory britského pop artu, první samostatnou výstavu měl v londýnské Marlborough Gallery roku 1962, již dva roky nato byla jeho díla k vidění na Benátském bienále.

Dnes autor žije a pracuje v Londýně i Itálii, od 90. let je členem britské Královské akademie. Roku 2002 mu Královská akademie umění v Londýně připravila velkou retrospektivní přehlídku nazvanou Pop to Present (Od popu k současnosti).

Pokusu o pražské jaru roku 1968 věnoval Joe Tilson ještě dílo nazvané Prague Postcard z let 1969 až 1970.

Joe Tilson: Prague Postcard, 1969 až 1970
Joe Tilson: Prague Postcard, 1969 až 1970 | Foto: Tate Gallery
 

Právě se děje

Další zprávy