Newyorští filharmonici zahrají poprvé v Severní Koreji

rg
11. 12. 2007 14:52
Bude orchestr poslem míru nebo advokátem ďábla?

New York - Newyorská filharmonie se chystá 26. února koncertovat v Pchjongjangu, hlavním městě Korejské lidově demokratické republiky. Oznámení záhy odstarovalo velké diskuse: od prohlášení o poslech míru až po námitky ochránců lidských práv, že to v očích světa legalizuje krutý režim.

Pozvánka do Pchjongjangu souvisí s výsledkem letitých diskusí, podle kterého má Severní Korea v únoru vyřadit z provozu svá jaderná zařízení.

To by měl být velký krok k normalizaci vztahů s USA. Prezident Bush už minulý týden udělal v jejím rámci bezprecedentní krok: napsal Kim Čong-ilovi dopis.

Obavy z přesunu dvou set padesáti lidí a objemného instrumentáře byly záhy zažehnány pomocí ze strany amerického ministerstva zahraničních věcí, jihokorejských firem a Korejské společnosti.

Foto: Archiv

Severokorejská zastávka Newyorské filharmonie bude tečkou za čínským turné. Soubor by měl v Pchjongjangu zůstat po dvě noci. Měla by zahrát kusy od Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta a Leonarda Bernsteina.

Pozvání do Severní Koreje přišlo do New Yorku faxem už v srpnu.  Koncert dostal konkrétní obrysy po návštěvě ředitele filharmonie Zarin Mehty - bratra dirigenta Zubina - v jihokorejském Soulu, která se uskutečnila minulý týden.

Hlavní vyjednavač Bushovy vlády se Severní Koreou Christopher Hill osobně hovořil se členy filharmonie a má za to, že podmínky souboru pro provedení koncertu jsou zaručeny.

Orchestr mimo jiné vyžaduje přítomnost zahraničních novinářů a celostátní rádiové vysílání, aby se jejich výkon dostal k široké veřejnosti a nikoliv pouze k elitě.

Mezi další požadavky patří, že Velké východní pchjongjangské divadlo podstoupí akustické úpravy a že filharmonie bude moci zahrát hymnu USA.

Vedení filharmonie poukazuje na to, že taková politicko hudební mise pro ně nebude ojedinělá. V roce 1959 minulého století vzal tehdejší hudební ředitel Leonard Bernstein orchestr do Sovětského svazu; už roku 1956 tam jela zahrát Bostonská filharmonie.

Důležitým příspěvkem hudby k diplomacii byla návštěva Filadelfského orchestru v Číně roku 1973.

 

Právě se děje

Další zprávy