New York vystavuje sochy vězněného čínského umělce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 5. 2011 9:50
Odhalení se zúčastnil starosta Michael Bloomberg
Foto: Reuters

New York - V New Yorku jsou v těchto dnech na prostranství před proslulým hotelem Plaza vystaveny sochy vězněného čínského umělce a kritika tamní vlády Aj Wej-weje. Znázorňují hlavy zvířat tvořících čínský zvěrokruh. Čínské úřady umělce zatkly zhruba před měsícem a viní ho z hospodářské kriminality. O Aj Wej-wejovi od té doby nejsou žádné zprávy.

Jeho sochy působící velmi masivním dojmem jsou před hotelem rozmístěny u Pulitzerovy fontány. Je to vůbec poprvé, kdy se tam nějaké umělecké dílo objevilo. Každá z nich váží kolem půl tuny.

Středečního odhalení se zúčastnil newyorský starosta Michael Bloomberg. Činy čínského umělce podle něj vypovídají nejenom o odvaze, ale i touze po svobodě, kterou cítí každá lidská bytost.

"Umělci riskují vše, aby mohli tvořit. Riskují neúspěch. Riskují zamítavé reakce. Riskují kritiku veřejnosti. Umělci jako Aj Wej-Wej, kteří pocházejí z míst, která si neváží svobody slova a nechrání ji, riskují mnohem více," podotkl politik.

Policie Aje zatkla jen několik dní poté, co třiapadesátiletý avantgardní umělec oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl prý otevřít své studio v Německu a žít tam, aby se zbavil šikanování a pronásledování čínských úřadů. Aj například označil čínské vůdce za gangstery a v posledních letech obhajoval humanitární případy.

Aj se jako designér podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo. V minulosti mimo jiné strávil kolem deseti let v New Yorku a město i poté navštěvoval.

Čtěte také:
Kritik čínského režimu Aj prý neplatí daně a je nemrava


 

 

Právě se děje

Další zprávy