Neúspěšní žadatelé o divadlo Komedie zpochybnili tendr

ČTK ČTK
14. 11. 2011 16:27
Podmínky výběrového řízení prý byly nekonkrétní
Finalisté kritizují postup magistrátu v otevřeném dopise.
Finalisté kritizují postup magistrátu v otevřeném dopise. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výběrové řízení na pronajímatele pražského Divadla Komedie zpochybnili neúspěšní finalisté. Nejsou si údajně jisti, zda se vedlo na tak vysoké úrovni a tak promyšleně, jak by si tato prestižní scéna zasluhovala. Hlavní město na výsledku výběrového řízení trvá, podle radního Lukáše Kauckého (ČSSD) byl konkurz transparentní.

Novým provozovatelem Divadla Komedie bude od příští sezony sdružení Divadlo Company.cz, které sedmým rokem působí ve Strašnickém divadle.

Soubor Pražského komorního divadla Dušana Davida Pařízka končí k 31. červenci příštího roku. Celkem výběrové řízení obeslalo sedmnáct žadatelů, dvě přihlášky byly kvůli formálním nedostatkům vyřazeny. Smlouvu na léta 2012 až 2016 chce město s novým provozovatelem uzavřít do konce ledna 2012.

Podmínky byly nastaveny nejednoznačně

Do finále se dostali režisér a ředitel divadelní společnosti Masopust Štěpán Pácl, občanská sdružení Seagull a Letí a společnost Young Talents. Umělecká šéfka Letí Martina Schlegelová nakonec otevřený dopis nepodepsala.

Jeho signatářům se nelíbí, že podmínky výběrového řízení byly nastaveny obecně, nejednoznačně a nekonkrétně. V zadání nebylo uvedeno, za jakých podmínek bude nový nájemce tento prostor provozovat, ani zda může počítat s grantem.

"Komise jasně nedeklarovala, jakým způsobem a podle jakých kritérií bude vybrán vítěz," uvádí se v dopise. Výtky neúspěšných žadatelů směřují i k rychlosti, jakou se řízení konalo. Po odkladech bylo vyhlášeno 30. srpna s uzávěrkou 19. října a už 7. listopadu bylo rozhodnuto.

Kaucký s kritikou nesouhlasí, vidí za ní nenaplněné ambice některých neúspěšných účastníků. "Neumím si představit, jak by mohlo být výběrové řízení transparentnější. Spekulace, že jsme byli domluveni, mě mrzí," řekl Kaucký.

Podvečerní setkání v divadle

V souvislosti s chystanými výběrovými řízeními na ředitele Švandova divadla a Divadla na Vinohradech apelují kritici postupu magistrátu například na koncepčnost při sestavování komisí.

Nemělo by se stát, aby se v ní objevili publicisté či teoretici dlouhodobě preferující některého z uchazečů. "Abychom vyvrátili jakékoliv spekulace, rozšířili jsme komise o další odborníky," poznamenal Kaucký.

Podepsaní zástupci obecně prospěšné společnosti Masopust a občanských sdružení Seagull a Young Talents chtějí o svých zkušenostech diskutovat na pondělním setkání v Divadle Komedie.

Pozvali na ně ředitelku vítězného divadla Company.cz Evu Bergerovou, Kauckého a další členy výběrové komise. Byli v ní například kritička Jana Machalická, ředitelka Divadla v Dlouhé Daniela Šálková a teatrologové Vladimír Just či  Jan Vedral.

 

Právě se děje

Další zprávy