Nenávist pochází z nedostatku informací, říká hidžra

Kultura Kultura
15. 8. 2013 12:13
Transsexuální aktivistka Abhina Aher odpovídala na dotazy čtenářů Aktuálně.cz
Abhina Aher.
Abhina Aher. | Foto: Lukáš Houdek

Online rozhovor - Abhina Aher je indická aktivistka ze skupiny hidžer (sociální skupina transgender osob s dlouhodobou historií), pracující na pozici programové manažerky v jedné z největších tamních organizací Alliance India.

Ve své práci se kromě prevence HIV/AIDS věnuje také emancipaci deprivovaných skupin, jakými jsou lidé patřící do skupiny LGBT, zejména potom zlepšování podmínek života komunit hidžer, jejichž je sama členkou.

Abhina Aher přijela do Prahy na festival Prague Pride. Přečtěte si její odpovědi na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.

Podívejte se na soubor fotografií indických hidžer Lilie od Lukáše Houdka z výstavy Transgender Me:

Hidžry jsou svébytnou skupinou indické společnosti a vyznačují se vlastními normami nebo striktně hierarchizovaným vnitrokomunitním systémem. Dříve byly označovány za eunuchy nebo kastráty. Zjednodušeně řečeno se jedná o biologické muže, kteří oblékají ženské oblečení a touží po odstranění svých genitálií, jelikož se cítí jako členové opačného pohlaví.

Hidžry věří, že po kastraci dojde k propojení s jednou z indických bohyň (nejčastěji Bedhradž Mátá), a ony tak získají magickou moc, nakloní si její přízeň.

Abhina Aher.
Abhina Aher. | Foto: Aktuálně.cz

V našem kontextu bychom je patrně označili za transsexuální nebo transgender osoby, ale v Indii se pojem hidžra vyznačuje kumulací dalších sociokulturních a religiózních významů.

Samy hidžry kladou základní kámen své vlastní historie již do známého indického eposu Rámájana, tedy do doby před téměř třemi tisíci lety. Asi nejsilnější pozice dosáhly za dynastie Mughalů (16.-19. st.), kdy zastávaly výsadní pozice - například u mughalských soudů, jako poradkyně vládců nebo jako ochránkyně královských harémů a paláců. Věřilo se, že pro absenci sexuální touhy jsou vhodnými osobami pro vykonávání těch z nejzodpovědnějších povolání.

Většina obyvatel Indie věří v jejich magickou moc, a proto se při důležitých rituálech životního cyklu snaží hidžry usmiřovat, nejčastěji finančními prostředky, výměnou za jejich kladnou sudbu. V posledních desetiletích ale dochází k ústupu od této tradiční profese, a velká část hidžer se tak dnes živí prostitucí nebo žebrotou, které jsou v Indii nelegální.

 

Právě se děje

Další zprávy