Neměli všichni stejné. Výstava představuje brýlové obroučky z Československa

Neměli všichni stejné. Výstava představuje brýlové obroučky z Československa
Snímek z výstavy Brejle a okuliare.
Na snímku jsou oválné sluneční brýle Kupari z období kolem roku 1970 z Okuly Nýrsko.
Snímek z výstavy Brejle a okuliare.
Na snímku jsou dámské brýle Rosita z období kolem roku 1969 s polyamidovými očnicemi uchycenými k tombakové konstrukci zdobené zlatnickými technikami.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
26. 4. 2022 18:00
Historii výroby brýlových obrouček v někdejším Československu i další směřování tohoto oboru ukazuje nová výstava v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Ta sídlí na pražském náměstí Jana Palacha. Připravil ji Ondřej Vicena, doktorand Ateliéru produktového designu UMPRUM. Právě zájem o brýle jej přivedl k založení vlastního studia i práci pro firmu Okula Nýrsko.

Přehlídka potrvá do 28. května. V menším formátu byla poprvé k vidění na loňském Designbloku, kde od odborné poroty dostala cenu za mimořádný počin. Donedávna ji mohli spatřit návštěvníci chebského Retromusea.

Název Brejle a okuliare reflektuje zájem o dobu společného soužití Čechů a Slováků. Podobně jako spoustu oděvů a bot v určité době skoro všichni nosili stejné brýle. Ondřej Vicena však odvětví zmapoval a zjistil, že přes mnohá omezení v tehdejší firmě Okula Nýrsko i dalších československých továrnách vznikaly také designérské kusy srovnatelné se světovou produkcí.

Brýle jsou tématem Vicenovy disertační práce i jeho zaměstnáním. "Původně jsem se o ně zajímal z hlediska historie, technologie výroby a designu. Protože sám brýle nosím a hledal jsem lehké rámečky, zkusil jsem využít staré obruby z druhé ruky. Překvapivě dobře se mi nosily," popisuje.

Od toho bylo blízko k založení studia Optiqa, jež se zaměřuje na brýle z minulých dekád a vyrábí obruby na míru. Na základě dosavadní práce pak Vicena nastoupil coby designér společnosti Okula v Nýrsku, kdysi slavné továrny na brýlové obruby. Ta se s novým tisíciletím začala věnovat spíše výrobě plastových výlisků, obruby však tvoří stále.

Součástí nynější výstavy je kolekce nejstarších brýlí z celého světa od sběratele Viléma Rudolfa. Velký prostor zabírá část věnovaná brýlařství v českých zemích, které se rozvíjelo od druhé poloviny 19. století. Přibližuje technologii výroby a její vývoj, seznamuje s používanými materiály, tvary a experimenty.

Přehlídka neopomíjí ani osobnost Jaroslava Trubače, jenž od 60. do konce 80. let navrhl nejvýraznější typy zdejších obrub.

Druhá část se soustředí na aktuální trendy v navrhování brýlí a jejich tvorbu na UMPRUM. Návštěvníci uvidí nejen práci Ondřeje Viceny pro nýrskou Okulu, ale též dalších studentů či absolventů školy. Nechybí ani nejnovější projekt Ateliéru produktového designu Sluneční brýle pro známou osobnost, v jehož rámci studenti navrhovali tvary na míru například pro Jana Cinu, Martu Kubišovou či Davida Vávru.

Mezi exponáty se prolínají fotografie známých osob z různé doby s různými modely brýlí. Tváří projektu Brejle a okuliare je televizní moderátorka Saskia Burešová.

 

Právě se děje

Další zprávy