Německá kultura se probouzí. Berlín otevřel muzea, chystá koncert pro 1000 lidí

Kultura AP, DPA, Kultura
17. 3. 2021 11:01
Stefan Geismeier opatrně stírá prach z mezopotámské busty v berlínském Pergamonském muzeu. Ujistí se, že pevně drží na podstavci, a pak se přesouvá k jinému uměleckému dílu v rozlehlé, prázdné budově. Po ní další zaměstnanci rozmisťují značky určující směr prohlídky, který od znovuotevření muzea musí návštěvníci dodržovat.

Jak připomíná agentura AP, muzea v Německu byla na začátku listopadu loňského roku zavřena kvůli rostoucím počtům nakažených. Tento měsíc však úřady hygienická opatření proti šiření pandemie koronaviru zmírnily, a tak mohou některá muzea, galerie i další kulturní instituce za omezených podmínek otevřít.

Jako první začal kulturu z hibernace probouzet Kolín nad Rýnem. Tento týden se přidal Berlín, který divákům povoluje navštívit i kulturní stánky na takzvaném Ostrově muzeí, což je severní část ostrova na řece Sprévě. Kromě Pergamonského muzea tam sídlí Staré a Nové muzeum, Stará národní galerie nebo Galerie Jamese Simona. Všechny toto úterý otevřely, díky čemuž mohou lidé například opět spatřit bustu královny Nefertiti v Novém muzeu, doplňuje agentura DPA.

"Nikdo neví, kdy nebo jestli počty nakažených opět začnou přibývat, ale pro teď otvíráme," vysvětluje Markus Farr, mluvčí Berlínských státních muzeí. Toto sdružení zahrnuje 15 sbírek uměleckých děl s 4,7 milionu předmětů na 19 místech. V roce 2019, posledním před propuknutím pandemie, Berlínská státní muzea dohromady navštívilo téměř 4,2 milionu lidí, z toho 3,1 milionu na Ostrově muzeí.

V oblastech, kde na 100 tisíc obyvatel týdně přibude v přepočtu méně než 50 nakažených nemocí covid-19, pravidla nově dovolují otevřít muzeím a galeriím bez větších omezení. Stačí, aby návštěvníci měli respirátory třídy FFP2, dezinfikovali si ruce a udržovali rozestupy.

Tam, kde je na 100 tisíc obyvatel mezi 50 a 100 nakaženými týdně, jako momentálně v Berlíně, jsou pravidla přísnější. Vstupenky lze prodávat v omezeném počtu a jenom on-line, návštěvníci musí při vstupu do budovy uvést své jméno, mít nasazený respirátor a dezinfikovat si ruce. Ostraha pak dohlédne na to, aby na každého v budově připadalo 40 metrů čtverečních.

Ve chvíli, kdy počet nakažených stoupne nad 100 týdně v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, musí muzea opět zavřít. To se podle agentury AP může přihodit právě v Berlíně, kde přepočet momentálně vychází na 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Celonárodní německý průměr je 83,7 nemocného na 100 tisíc obyvatel. A po stávajícím opatření se očekává, že číslo poroste, varuje agentura. Ve středu Institut Roberta Kocha oznámil, že za úterý v zemi přibylo 13 435 případů. Je to výrazný nárůst oproti minulé středě, kdy institut hlásil 9146 nově nakažených.

Mezitím se kromě muzeí začínají probouzet také jiné části berlínského kulturního světa. Když Berlínská filharmonie oznámila, že koncem března odehraje jeden koncert, vstupenky byly vyprodané během několika minut, píše agentura DPA. Na symfonický koncert, jejž má dirigovat Kirill Petrenko, chce orchestr pustit až 1000 posluchačů.

Státní opera Pod lipami zase 2. dubna uvede Mozartovu operu Figarova svatba pod taktovkou Daniela Barenboima. Obě vystoupení jsou stejně jako plánované inscenace v divadle Volksbühne součástí pilotního projektu, který chce od 19. března do 4. dubna otestovat, zda je bezpečné opět pořádat kulturní akce.

Všichni návštěvníci, stejně jako herci, hudebníci nebo pěvci účastnící se představení, v den akce budou muset podstoupit test na nemoc covid-19 na vybraných testovacích místech a u vchodu se prokázat negativním výsledkem.

"V celém Německu je to unikátní projekt," zdůrazňuje berlínský zemský ministr kultury Klaus Lederer. A doufá, že umete cestu postupnému návratu kultury v celé zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy