Němci ukazují sochy Hitlerova oblíbence

ČTK, kul
22. 7. 2006 19:28
Berlín - Německo se znovu pře o odpovědnost umělců. Poprvé do roku 1945 tu má výstavu Arno Breker, jehož monumentální díla oslavovala nacismus.

Výstava v severoněmeckém Schwerinu znovu otevírá německou minulost a pokládá otázku, která asi nejhlasitěji zazněla v souvislosti s režisérkou Leni Riefenstahlovou. Ptá se po korumpovatelnosti a odpovědnosti umělců.

Salvador Dalí ho v roce 1983 nazval největším sochařem 20. století. Od Adolfa Hitlera dostal Breker (1900-1991) zakázky na vytvoření sochařské výzdoby kancléřství i berlínského olympijského stadionu, spolupracoval i s Hitlerovým architektem Albertem Speerem.

Ohlasy na první poválečnou výstavu nejoblíbenějšího Hitlerova sochaře byly rychlé a tvrdé. Například Šéf Berlínské akademie umění Klaus Staeck označil Brekerovo dílo za nevystavitelné. Podle něho byl monumentálním dekoratérem barbarství.

"To není jednoduše umělec, který se zmýlil, který byl větším oportunistou než ostatní. Je to někdo, kdo se provinil, a to i na umění," řekl Staeck. Jako výraz protestu zrušil svoji výstavu ve Schwerinu, která byla plánovaná pro příští rok.

Nopak Günter Grass, nositel Nobelovy ceny za literaturu, jehož knihy ohledávají právě nedávnou německou historii, se sochaře překvapivě zastává. Míní, že Breker měl talent, ale nechal se zkorumpovat nacisty, a ve výstavě vidí další šanci, jak se Němci mohou vypořádat se s vlastní minulostí.

V podobném duchu se nese názor politologa Petera Reichela z univerzity v Hamburku: "Skandálem není Breker. To nacismus a způsob, jakým ho dodneška chápeme, je skandální."

A kurátor výstavy Rudolf Conrades si myslí si, že pokud je na Brekerovi něco nebezpečného, pak je to jedině strach z něho.

Expozice nabízí práce ze všech fází autorovy dráhy; celkem je to sedmdesát děl opatřených "náležitou dokumentací".

Mnoho Brekerových monumentálních děl bylo po válce zničeno. Později vytvořil autor mimo jiné bustu prvního kancléře západoněmeckého státu Konrada Adenauera nebo právě Salvadora Dalího.

 

Právě se děje

Další zprávy