Nejštědřejší cenu vyhrál román o slavném provazochodci

Pavel Kroulík
19. 6. 2011 7:49
Cenu Impac získala kniha Co svět světem stojí.
Foto: Aktuálně.cz

Dublin - Nejštědřeji dotovaná literární cena na světě se symbolicky vrátila do svého rodného města. The International IMPAC Dublin Literary Award, s níž se pojí odměna 100 tisíc euro, letos vyhrál původem irský, v New Yorku žijící prozaik Colum McCann za svůj pátý román Let the Great World Spin (Co svět světem stojí).

Cena udělovaná od roku 1996 má nejen netradiční odměnu, ale i proces výběru: o vítězi sice rozhoduje porota, kandidáty ale vybírají knihovny velkých světových měst a metropolí.

Rozený Dubliňan McCann ve své mezinárodně populární knize popisuje známý příběh provazochodce Philippa Petita, který v srpnu 1974 natáhl ocelové lano mezi newyorská dvojčata a během tři čtvrtě hodiny po něm devětkrát přešel tam a zpátky.  Za svou drzost, odvahu i eleganci se tehdy stal miláčkem davů.

Novou aktuálnost tohoto příběhu po 11. září 2001 dokazuje i nadšeně přijatý film Muž na laně, který v roce 2009 získal Oscara za nejlepší dokument. Také spisovatel svůj vítězný román označuje za osobní odpověď na teroristické útoky.

McCann Petitův kousek líčí na pozadí vietnamské války a stále doznívající aféry Watergate skrze pohled několika Newyorčanů, jejichž osudy se protnou v jednom čase a místě. A právě nervní město je také jedním z hlavních hrdinů knihy, kterou kritici charakterizují jako portrét tehdejší doby i metaforu metropole po pádu dvojčat.

Foto: Aktuálně.cz

Román vyšel v roce 2009, kdy také získal National Book Award, jednu z prestižních amerických literárních cen. Měl výborné recenze a rovněž McCannovi spisovatelští kolegové ho ocenili - například slovy, že "žádný autor píšící o New Yorku se nedostal výše a nepronikl hlouběji", nebo že "jeden z největších románů o New Yorku musel napsat Ir".

Jedinou podmínkou pro účast v soutěži Impac je dostupnost díla v angličtině. V nominacích se tak objevují i tituly vydané před dvěma i třemi lety, jež se nově objevily v anglickém překladu. Což je ostatně i jeden z cílů ceny: upozornit čtenáře na výjimečné neanglicky psané knihy.

Ani anglofonní účastníci soutěže však nebývají horké novinky. Před svou nominací musí často dorůst do pozice bestsellerů a McCann je typickém příkladem této cesty. Podle pořadatelů je to dokonce nejčtenější vítěz ceny IMPAC.

Letošní vítěz za sebou nechal takové spisovatele, jako jsou první laureát ceny IMPAC David Malouf či Joyce Carol Oatesová, ale také americká autorka čínského původu Yiyun Li nominovaná za román Ubožáci.

McCann je druhý irský autor, který cenu získal. Jeho kniha měla nejvíc nominací, celkem od 14 knihoven. Největším favoritem byl ale podle médií McCannův krajan William Trevor s knihou Love and Summer, romancí zasazenou do malého irského města.

Muž na laně
Muž na laně | Foto: Aktuálně.cz

Celkem byli v letošní desetičlenné nominaci tři Irové; mezi nimi i Colm Tóibín, první irský laureát ceny IMPAC. Vyhrál v roce 2006 s knihou The Master, letos byl nominován za román Brooklyn, jenž v roce 2009 vyhrál Costa Novel Award.

McCann se prosadil se svým druhým, rovněž newyorským románem Tato strana světla (This Side of Brightness, 2003). Spisovatel působí jako profesor literatury a tvůrčího psaní v New Yorku, ale podle svých slov se stále silně cítí vázám k Irsku, kterému často věnuje své povídky.

Je autorem dvou sbírek a celkem pěti románů; jeho díla byla dosud přeložena do třiceti jazyků. Vítězný román Co svět světem stojí vydal česky právě před třemi měsíci Odeon jako vůbec první autorovu knihu.

 

Právě se děje

Další zprávy