Nejlepším komiksem roku je Pod dekou

Richard Klíčník
28. 1. 2006 17:00
Praha - V sobotu proběhlo setkání příznivců komiksu ComiCZcon , na kterém byly právě uděleny komiksové ceny za rok 2005.

Na dvě stě fanoušků se v pražském klubu NOD sešlo, aby si vyslechlo pásmo přednášek o komiksech, pozdravilo se s českými kreslíři, pokřtilo nový titul a prohlédlo si ukázky z chystaných prací.

Novinkou byl první díl české komiksové řady Pán času Jana Bažanta, který při udílení cen získal první místo v kategorii Nejlepší česká kresba. O komiksu budeme na Aktuálně informovat podrobněji.

K tradičně nejnavštěvovanějším patří vždy beseda s komiksovými nakladateli, které se letos zúčastnil Jiří Buchal z vydavatelství BB art, Joachim Dvořák z Labyrintu a Petr Litoš s Jiřím Pavlovským z čistě komiksového nakladatelství Crew.

Návštěvníci se od nich dozvěděli novinky a plány na tento i příští roky, nejzajímavější údaje z prodeje komiksů v Česku, ale také historky ze zákulisí produkování grafických románů u nás.

Obal nejlepšího českého komiksu
Obal nejlepšího českého komiksu | Foto: Jaromír 99

Labyrint chystá k vydání příběh nejslavnějšího českého superhrdiny Péráka, který vyjde ve třech knihách. Bližší informace zatím nebyly zveřejněny, jeho autorem bude Jan Bažant. Nakladatelství Crew přijde v nejbližší době s novinkou Štěpána Kopřivy a Jiřího Gruse, jedinými českými autory, kterým se podařilo prosadit i na západní komiksové scéně.

Pak následovalo vyhlášení cen za rok 2005; nepřineslo mnoho překvapení a vcelku věrně odráží skutečné "rozvrstvení sil" na českém komiksovém trhu.

Nejlepší překlad Richard Podaný Pod dekou (Craig Thompson, nakladatelství BB art)
Nejlepší lettering Ambre Příliš hlučná samota (B. Hrabal, Lionel Tran, nakladatelství Maťa)
Nejlepší publikace Pod dekou (Craig Thompson, nakladatelství BB art)
Nejlepší nakladatelství Crew
Nepublikační propagační počin roku 2005 Stavba komiksu (Thierry Groensteen, Nakladatelství Host)
Cena za dlouhodobý prospěch českému komiksu Jan Fischer (např. Rychlé šípy)
Nejlepší český scénář Jaroslav Rudiš (Zlaté hory, nakladatelství Labyrint)
Nejlepší česká kresba Jan Bažant (Pán času)

Recenzi komiksu Zlaté hory najdete ZDE.

O nejlepším komiksu roku 2005 - Pod dekou Craiga Thompsona více naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy