Nejkrásnější kniha pochází i z Česka

Kul
27. 2. 2006 20:00
Lipsko/Praha - Kniha z Arga bodovala v mezinárodní soutěži Nejkrásnější knihy světa 2006.

Mezinárodní porota v Lipsku hodnotila v uplynulých dnech v rámci soutěže Nejkrásnější kniha světa 636 knih z 34 zemí. Tyto knihy již buď získaly ocenění v národních soutěžích, nebo byly vybrány odbornými grémii v zemích svého původu. Rozhodovalo se celkem o čtrnácti oceněních: o "zlaté liteře", zlaté medaili, dvou stříbrných medailích, pěti bronzových a pěti čestných uznáních.

Kniha Hermanna Hesseho Pohádky vydaná nakladatelstvím Argo, kterou ilustroval Luboš Drtina, obdržela právě jedno z čestných uznání. Ceny se budou předávat 17. března tradičně na Lipském knižním veletrhu.

Jeden z výtisků oceněné publikace bude zařazen do putovní výstavy Nejkrásnější knihy z celého světa, druhý zůstane v archivu ve Frankfurtu nad Mohanem. Třetí exemplář bude uložen v Muzeu knihy a písemnictví v Lipsku.

České knihy se v této prestižní soutěži umístily již třikrát a pro Argo je to už druhé ocenění. V roce 2002 si výtvarník Juraj Horváth odnesl zlatou medaili za knihu erotických indiánských příběhů Herberta T. Schwarze Příběhy z parní lázně.

 

Právě se děje

Další zprávy