Nejdražší americká vlajka teď stojí 28,6 milionu dolarů

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
12. 5. 2010 12:12
Dílo Jaspera Johnse patřilo autorovi Jurského parku
Foto: wikipedia

New York - Za 28,6 milionu dolarů byl v úterý v newyorské aukční síni Christie's vydražen nejznámější obraz amerického malíře Jaspera Johnse Flag (Vlajka). Dílo, které bylo v katalogu aukční síně označeno za jednu z největších ikon moderního umění vedle Picassovy Guerniky a Marilyn od Andyho Warhola, bylo prodáno za rekordní aukční cenu pro tohoto autora.

Vlajka vznikla v letech 1954-1955, v roce 1974 ji od autora získal známý americký spisovatel a sběratel uměleckých děl Michael Crichton, autor Jurského parku. Pověsil si ji ve svém domě v Beverly Hills. Obraz byl klenotem jeho kolekce, vystavován byl prý jedinkrát - na výstavě pop-artového umění v Královské akademii umění v Londýně v letech 1992-1993.

Foto: wikipedia

Odhady před aukcí se pohybovaly jen od deseti do patnácti milionů dolarů. Byly čtyři nabídky a obraz se prodal během dvou minut za skoro dvojnásobek. "Tento nádherný obraz je poctou velkému sběrateli Crichtonovi, který nám ukázal, jak se radovat a sbírat umění pro budoucí generace," řekl zástupce aukční síně Christie's Brett Gorvy.

Johns (1930) je spolu s Robertem Rauschenbergem považován za jednoho z nejvlivnějších představitelů amerického pop artu.  Právě jim je připisován "vynález"  teze, že povrch věci je v moderní společnosti stejně důležitý jako její vnitřek a může vyprávět i o ní samé. Tu pak dotáhl a transformoval v "oslavu povrchu" Johnsův další přítel Andy Warhol.

Pro Johnsova rozsáhlá plátna jsou charakteristické výrazné tahy štětcem. Tematicky zpracovával především různě uspořádaná čísla, terče, písmena a právě vlajky; tu nejslavnější a právě prodanou prý namaloval, když se mu o ní předtím zdálo.

Jasper Johns: Figure 4
Jasper Johns: Figure 4 | Foto: www.artnet.com

Protože Johns často maloval jakoby hotové a "nalezené" věci, bývá někdy označován také za neo-dadaistu. Za jednu z ikon americké kultury ho pasoval i seriál Simpsonovi, kde se objevil v díle nazvaném Mom and Pop Art.

Předchozí nejvyšší cena za Johnsův obraz v aukci byla 17,4 milionu dolarů. Za tuto sumu bylo vydraženo v roce 2007 dílo Figure 4. Mnohem vyšší jsou ale privátní prodeje. V roce 2006 jeho obraz False Start z roku 1962 koupili za osmdesát milionů dolarů soukromí sběratelé Anne a Kenneth Griffinovi - což je podle dostupných údajů nejvyšší suma zaplacená za práci žijícího autora.

Christies slaví s Johnsem už druhý úspěch za pár dní. Za rekordních 106,5 milionů dolarů tu byl minulý týden vydražen Picassův obraz nahé ženy se zelenými listy na pozadí.  Je to dosud nejvyšší suma, za kterou bylo kdy jakékoli umělecké dílo vydraženo.

V nabídce aukční síně bylo v úterý 31 děl, která byla prodána za 93,3 miliony dolarů. Dalších 117 prací z Crichtonovy kolekce se bude dražit ve středu v rámci aukce děl poválečného a současného umění.

 

Právě se děje

Další zprávy