Nejbohatší spisovatelé? Patterson, King, Evanovichová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 8. 2012 16:24
Nejlépe se prodávají detektivky o Alexi Crossovi
Foto: Profimedia.cz

New York - Američan James Patterson byl loni s utrženými 84 miliony dolarů (1,7 miliardy korun) opět nejlépe placeným spisovatelem na světě. Uvedl to americký časopis Forbes, který zveřejnil seznam 15 nejlépe placených spisovatelů světa v roce 2011. Patterson byl již v čele žebříčku za rok 2010.

Pětašedesátiletý Patterson je autorem mnoha napínavých románů. Na svém kontě má i dvě nejprodávanější detektivní série uplynulých let: řadu románů o Alexi Crossovi, mezi které patří bestsellery Čtyři slepé myšky (2002) či Sběratel polibků (1994), a sérii o Ženském vyšetřovacím klubu, kterou zastupují například tituly První musí zemřít (2001) nebo Druhá šance (2002).

Foto: archiv

Na druhé místo se s 39 miliony dolarů dostal další slavný Američan, Stephen King. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.

Třetí příčku v žebříčku drží americká autorka detektivek Janet Evanovichová s 33 miliony dolarů. Svou kariéru začala psaním krátkých romantických povídek, ale proslavila se řadou knih o Stephanii Plumové, nákupčí spodního prádla z Trentonu, New Jersey, která se stává lovkyní lidí, poté co přišla o zaměstnání.

Na seznamu 15 komerčně nejúspěšnějších spisovatelů světa jsou jen dva Evropané, a to Britové J. K. Rowlingová, kterou proslavily romány o Harrym Potterovi, na 11. místě a Ken Follett, úspěšný svými historickými romány, na předposlední 14. příčce. Všichni ostatní jsou Američané, například John Grisham, Jeff Kinney Bil, O'Reilly, Nora Robertsová, Danielle Steelová, Suzanne Collinsová či Dean Koontz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké knihy čtete nejraději?

 

Právě se děje

Další zprávy