Našlechtěný kohout Kryštof už svolává milovníky designu

Tereza Kozlová
7. 10. 2008 14:53
Designblok právě slaví desáté výročí

Praha - Dny designu vstupují do podzimní metropole už podesáté, letošní doprovodný program má proto sjednocující téma "oslava". A slavit se bude až do neděle na už tradičních i zcela nových designových místech Starého a Nového Města Pražského, tedy v Holešovicích a Karlíně.

Milovníci módy si přijdou na své ve zbrusu novém Centru současného umění Dox, kde probíhá Designblok Fashion Week.

Před deseti lety se Designbloku zúčastnilo čtrnáct firem, dnes je jich přes dvě stovky. Mnohonásobně vzrostl také počet návštěvníků. Dříve šlo spíše o privátní akci, kde člověk potkával stále stejné tváře - studenty, architekty, designéry, majitele interiérových studií.

Vitra. Ray a Cherles Eavisovi
Vitra. Ray a Cherles Eavisovi | Foto: Pavel Kroulík, upm.cz

V průběhu deseti let se slovo design stalo běžnou součástí hovorové řeči a Designblok praská ve švech. Oproti zahraničním přehlídkám, které usilují o co největší návštěvnost a publicitu, ale český Designblok tradičně vsází spíše na jistý druh elitářství.

Desítky showroomů, obchodů i módních butiků se na šest dnů proměnily ve volně přístupné galerie. Hlavní expozice jsou však soustředěny do dvou center nazývaných "superstudia". Prvním je karlínské Corso (Křižíkova 34) a druhým zmíněný holešovický Dox (Poupětova 1).

V Corsu naleznete bytové doplňky, nábytek, průmyslový design, šperk a grafický design. Na své si přijdou i ti, kteří jedou na vlně babyboomu. Řada designérů v Corsu představuje dětské projekty. Zuzana Lednická ze Studia Najbrt, která stojí za značkou Moje moje, se nedávno stala maminkou a v Corsu naleznete její kolekci oblečení a doplňků pro mimina.

Čepice a trička pojednala na motivy prvních dětských slov a jednoduchých obrázků. Na půvabné dečky, kterými lze na zimu ozdobit kočárky, umístila rýmy ze svých oblíbených básniček ("Kutálí se ze dvora táákhle velká brambora."). Na děti ale myslela i Halka Maršáková, Lucie Barešová, Jerry Koza a mnoho dalších.

Zuzana Lednická: Moje moje
Zuzana Lednická: Moje moje | Foto: Pavel Kroulík

Druhé superstudio v nově zrekonstruované tovární hale galerie Dox nabízí především expozice a přehlídky módy. Minout by ho ale neměli ani ti, kterým je móda volná. I oni budou jistě uchváceni prostorem, který navrhl architekt Ivan Kroupa!

Centrum současného umění Dox je navíc příslibem začátku zcela nové éry kulturního a uměleckého života Prahy. Módymilovní se mohou těšit třeba na expozici Leedy. Pod heslem: "I love your boyfriend!" se návrhářky rozhodly vstoupit do spolupráce se zástupci opačného pohlaví a společně navrhují pánskou módu.

Pozoruhodný je i projekt s názvem Olo Dresing by Polanka, který vznikl ze spolupráce návrháře Jakuba Polanky žijícího v Paříži a modelky, fotografky, stylistky a choreografky v jedné multiosobě Oldřišky Křížové. Rozhodně si všimněte také limitované kolekce oblečení No. s podtitulem "Co model, to poctivá práce. No. šunt!." Vytvořena byla ve spolupráci návrhářky Hany Zárubové a grafika Štěpána Malovce.

Vesnice - potah podle Alfreda Häberliho
Vesnice - potah podle Alfreda Häberliho | Foto: Pavel Kroulík, Designblok

A pozor: v sobotu a v neděli odpoledne proběhne v obou superstudiích prodejní akce s názvem Design Market!

Mezi nejvýznamnější body letošních Dnů designu patří mimořádná výstava nábytku slavných manželů Eamesových, kterou pod názvem Eames by Vitra pořádá Uměleckoprůmyslové muzeum.

Seznámit byste se ale rozhodně měli také s prací čestného hosta Designbloku, švýcarského designéra Alfreda Häberliho, který navrhl dvě limitované skleněné kolekce pro soubor s příznačným názvem Křehký. Při tvorbě se nechal inspirovat pohádkami a jeho komplikované návrhy pak bravurně vyrobili ve sklárně Ajeto.

Za nezaměnitelným vizuálním stylem Designbloku stojí studio Imagery (Martina Černá, Anna Issa Šotolová) a fotograf Salim Issa. Maskotem jubilejního ročníku se stal přešlechtěný bílý kohout s rudým lalokem. Jmenuje se Kryštof a sedá zásadně na zlaté větvi…

V informačních centrech Designbloku si můžete zakoupit tištěný průvodce světem designu s názvem Design Guide 2008. A pokud se vám nechce do Prahy, ale chcete být v designovém obraze, sledujte stránky www.designguide.cz.

Letošní ročník zatím působí opravdu bombasticky. Uvidíme, zda se mu podaří přehlušit kritické hlasy, které organizátorům vyčítají úzké zaměření na skupinu vlastních oblíbenců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy