Národní muzeum prodlužuje výstavu Sluneční králové do konce září

ČTK ČTK
31. 5. 2021 12:08
Až do konce září bude v pražském Národním muzeu možné vidět vyhledávanou egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. V pondělí to oznámila mluvčí instituce.
Pořadatelé uvádějí, že ještě nikdy nebylo z Egypta zapůjčeno do zahraničí takové množství předmětů.
Pořadatelé uvádějí, že ještě nikdy nebylo z Egypta zapůjčeno do zahraničí takové množství předmětů. | Foto: ČTK

Přehlídku lze spatřit jen se vstupenkou z on-line rezervačního systému na konkrétní den a čas. On-line prodej lístků na další měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí. Další termíny bude muzeum přidávat podle protiepidemických opatření.

Soubor jedinečných nálezů, které dlouho neopustily a hned tak zřejmě znovu neopustí území Egypta, patří k hlavním výstavním událostem Národního muzea i sezony. Projekt vznikal několik let. Loni jej zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Muzeum poté otevřelo 31. srpna, za první měsíc výstavu vidělo zhruba 17 tisíc lidí.

Trvat měla jen do 7. února letošního roku, vloni na podzim ji ale znovu uzavřela protiepidemická opatření. Krátce otevřela v prosinci, opět ji provázel velký zájem a prodloužení otevírací doby. Po dlouhé době Sluneční králové přivítali návštěvníky až letos 4. května, tedy už po prvním prodloužení termínu.

"Jedná se o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou. Na tuto výstavu nám přišlo mnoho pozitivních ohlasů od návštěvníků, ale také nespočet žádostí o její prodloužení, takže věřím, že toto je skvělá zpráva pro všechny milovníky egyptské kultury," říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pořadatelé uvádějí, že ještě nikdy nebylo z Egypta zapůjčeno do zahraničí takové množství artefaktů. Návštěvníci mohou vidět exponáty z mnoha světových muzeí: Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem.

Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo coby československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Přehlídka vedle unikátních nálezů využívá audiovizuálních technologií.

Prodloužení termínu je pro obě strany podstatné také z ekonomického hlediska. Egyptská strana po Národním muzeu nežádala zápůjční poplatky, obě země se ale dělí o vstupné. Výstava přitom měla finanční náklady, i když byla zavřená. Stále tam byl přítomen jeden egyptský kurátor. Každý den předměty kontroloval, kromě toho muzeum platí náklady dalším střídajícím se kurátorům, stejně jako musí hradit pojistku.

Výstavu před dvěma lety podpořila česká vláda přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel Národního muzea tehdy počítalo s tím, že 30 milionů korun se vrátí na tržbách.

 

Právě se děje

Další zprávy