Národní knihovna získala unikátní dílo

ČTK, Hej, RiK
23. 12. 2005 7:02
Praha - Národní knihovna koupila za 250 tisíc korun jeden z nejstarších tisků na světě.
Tisk Johannese Guttenberga
Tisk Johannese Guttenberga | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Novým přírůstkem sbírek Národní knihovny je Gutenbergova odpustková listina z roku 1454, která patří k vůbec nejstarším tiskům na světě. Vzácné historické dílo bylo objeveno v knihovně v Chebu jako podlep na vnitřní straně desek jedné z tamních knih.

Gutenbergovu odpustkovou listinu uvidí veřejnost v dubnu 2006.

"Restaurátoři tvrdí, že maximem, po které i v klimatizované vitríně a se studeným světlem starý tisk vydrží, je šest týdnů,"
řekl ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Jinak bude výjimečná restaurovaná památka  ukryta v trezoru.

"Už v polovině ledna 2006 by se však měl tento pergamen objevit na Manuskriptoriu, tedy na webových stránkách, kde
zpřístupňujeme rukopisy a vzácné tisky z našeho fondu," dodal Ježek.

Vzácný tisk je kontroverzní odpustek

Gutenbergova odpustková listina je formulář o přijetí milodaru, do kterého v době jeho vzniku stačilo doplnit jen jméno dárce, datum a místo vystavení. Listina pak sloužila místo zadaného pokání. Ta byla v té době nejrůznější - od příspěvku na farnost až po tažení na křížovou výpravu. Konkrétně tento odpustek financoval válku Kyperského království proti Turkům. Byl vytištěn v době, kdy si Evropa začala plně uvědomovat turecké nebezpečí.

Poslechněte si naše audio, hovoří kardinál Vlk.

Listina ztrácela po smrti majitele veškerou hodnotu, ale protože byla z velmi kvalitního pergamenu, používala se například k podlepům vazeb nových knih. To je i případ chebského exempláře.

Eva Štanská z tiskového oddělení Národní knihovny o původu tisku řekla: "Tisk datovaný rokem 1454 vyrobil Johann Gutenberg v dílně ve své rodné Mohuči a na světě se do dneška dochovalo pouze pár desítek exemplářů, které jsou uloženy ve sbírkách v Dánsku, Francii, Německu, Nizozemsku, USA, Švýcarsku, Vatikánu a Velké Británii."

Nález neodhadnutelné ceny

Exemplářů se dochovalo přesně 49, povětšinou fragmentů, a pražský je tedy přesně padesátý. Tržní cena je těžko odhadnutelná, protože ani jeden z dochovaných listů se neobjevil ve veřejné dražbě již dlouhá desetiletí. Cena 250 tisíc je tedy velmi přátelská pro obě strany.

Význam objevu Gutenbergovy odpustkové listiny srovnává knihovna s letošním získáním fragmentu latinského překladu Dalimilovy kroniky, za který zaplatila více než deset milionů korun. Nový přírůstek Národní knihovny je krom listu ze slavné Gutenbergovy Bible jediným tiskem z proslulé Gutenbergovy dílny, který se nachází v Česku.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy