Národní knihovna archivuje weby

ČTK, dab
21. 12. 2005 8:00
Praha - Archivovat české internetové stránky včetně těch, které časem jejich provozovatelé ruší, se rozhodla Národní knihovna (NK) ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou v Brně.
Foto: Aktuálně.cz

V rámci projektu WebArchiv jsou uchovávány informace, které z devadesáti procent jinou než elektronickou podobu nemají. Cílem projektu, který byl spuštěn před pěti lety, je registrace, ochrana a zpřístupnění domácích elektronických zdrojů v internetu.

Počátkem prosince byl zpřístupněn digitální archiv elektronických on-line zdrojů veřejnosti. Webovou prezentaci projektu lze nalézt na stránkách www.webarchiv.cz. Podle Ludmily Celbové z Oddělení elektronických online zdrojů NK je archivace webu a jeho registrace v národní bibliografii celosvětovým trendem.

Vzhledem k množství na internetu publikovaných dokumentů provozovatelé Webarchivu uplatňují svá kritéria pro výběr toho, co budou archivovat. "Uplatňujeme je tak, aby byly uchovávány dokumenty, jež mají dokumentární hodnotu pro současné i budoucí generace a tvoří národní kulturní bohatství," řekla Celbová.

Dokumenty se do archivu dostanou buď na základě smlouvy s vydavatelem nebo automatizovaným sběrem webových zdrojů. Provozovatelé archivu sledují webové zdroje odborného, uměleckého a zpravodajsko-publicistického, popřípadě administrativního zaměření. Vynechávají zdroje, které slouží pouze k prezentaci soukromých institucí.

Hlavním kritériem výběru stránek je obsah. Typy zdrojů mohou být monografie, konferenční příspěvky, výzkumné a jiné zprávy či akademické práce.

V současné době lze ale podle Celbové kvůli stávající podobě autorského práva využívat jen malý zlomek elektronických online zdrojů uložených v archivu. "Stává se často, že s námi vydavatelé smlouvu nechtějí uzavřít, snažíme se ji proto zjednodušit," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy