Národní galerie zrušila konkurzy pro Veletržní palác

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 11. 2012 13:19
Výběrová komise nedoporučila jediného z uchazečů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Národní galerie (NG) zrušila obě výběrová řízení na místa ve Sbírce moderního a současného umění (SMSU). Konkurzem hledala nového ředitele sbírky, která sídlí ve Veletržním paláci, a hlavního kurátora výstav současného umění.

Ředitel NG Vladimír Rösel řekl, že "na trhu" se nevyskytují dostatečně kvalitní odborníci a bude třeba je pro Národní galerii získat z těch pozic, které dnes zastávají.

Čtěte také
Národní galerii chybí vize. Rösel ji musí dopracovat

Do konkurzu na místo ředitele SMSU se přihlásili jen čtyři lidé, podmínky splnili dva, kurátoři Karolina Dolanská a Richard Drury. Kandidátkou na pozici hlavního kurátora byla pouze Noemi Smolíková. Výběrová komise s kandidáty jednala v pondělí. Jednomyslně se shodla na tom, že nedoporučí ani jednoho.

"Ani jejich písemné, ani ústní projevy nebyly zárukou toho, že splní zadání, které NG konkurzem dala," řekl náměstek ředitele NG Nikolaj Savický.

NG vyhlásila konkurzy v září, rok poté, co z místa ředitele Veletržního paláce odešel Tomáš Vlček. Nízký počet zájemců o výběrové řízení je podle odborníků výrazem naprosté nedůvěry odborné veřejnosti vůči generálnímu řediteli NG Vladimíru Röselovi. "Jde přitom o pozici, která by měla být v rámci oboru velmi atraktivní, pro ředitele je to velmi nelichotivá vizitka," řekl již dříve šéfredaktor časopisu Art&Antique Jan Skřivánek.

Na obdobná místa v odpovídající instituci v Evropě se hlásí mnohem více lidí, na místo ředitele sbírky třeba i více než 50 zájemců a na místo hlavního kurátora i několik stovek lidí. Ale i doma podobné konkurzy mají větší odezvu - o místo ředitele Galerie hlavního města Prahy se v létě ucházelo deset lidí.

Jako nepodařený hodnotila konkurz do Veletržního paláce i komise ministryně kultury, která se zabývá galeriemi zřizovanými ministerstvem kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy