Národní galerie zavře orient a přestěhuje gotiku. Šetří

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 1. 2013 15:21
Národní galerie musí šetřit, zkouší přesun stálých expozic
Palác Kinských
Palác Kinských | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní galerie od 1. března dočasně zavře stálou expozici v paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Výstavy se ale v tomto objektu budou i nadále konat. Důvodem jsou úspory provozních nákladů, které po Národní galerii chce ministerstvo kultury. Galerie také připravuje svoji restrukturalizaci, která by měla přinést i zvýšení platů jejích zaměstnanců a měla by platit od 1. ledna 2014.

V paláci Kinských se nachází stálá expozice umění antiky a orientu a konají se v něm výstavy zejména kresby a grafiky, jejichž sbírka v paláci sídlí.

"Důvodem omezení dostupnosti je relativně nízká návštěvnost paláce Kinských a také špatné rozhodnutí předchozího vedení galerie o vzniku této stálé expozice v tomto místě," uvedl ředitel Národní galerie Vladimír Rösel. Orientální umění bylo dříve léta na zámku ve Zbraslavi, který ale musela galerie opustit.

Mistr Vyšebrodského oltáře, Oltář vyšebrodský, Zvěstování Panně Marii, Praha, kolem 1350
Mistr Vyšebrodského oltáře, Oltář vyšebrodský, Zvěstování Panně Marii, Praha, kolem 1350 | Foto: ngprague.cz

Národní galerie bude podle ředitele sledovat měsíc po měsíci, jak se uzavření části paláce projeví na úsporách. Pokud se vytvoří dostatečná rezerva, mohl by se celý objekt na podzim zase otevřít," doplnil Rösel.

Ředitel uvedl, že loni mohla galerie ze státní dotace efektivně využít 193 miliony korun. K tomu, aby mohla zcela plnit své poslání, by potřebovala kolem 350 milionů korun. "Dříve se dotace této sumě blížila," řekl.

Téměř 77 milionů korun loni činily mzdy a 141 milionů stál provoz budov. V rozpočtu tedy chybělo 25 milionů bez započítání nákladů na samotné výstavy (30 milionů). Ty Národní galerie zaplatila z vlastních výnosů, které se zvedly oproti předchozímu roku o deset milionů na 55 - kdyby z nich nemusela doplácet na provozní náklady, mohlo by na přípravu výstav jít dalších 25 milionů, uvádí ředitel.

K dalším úsporám na provozních nákladech by podle ředitele mohlo vést přemístění některých sbírek. Jasné je však zatím jen to, o čem se dlouho mluvilo - tedy přesun gotického umění z Anežského kláštera do Salmovského paláce na Pražském hradě.

Letos na podzim se začne s postupnou demontáží současné expozice středověkého umění tak, aby si vzácné exponáty mohly zvyknout na změnu klimatu.

V Salmovském paláci by expozice s gotickými díla měla být podle ředitele Sbírky starého umění Víta Vlnase otevřena na jaře příštího roku. V Anežském klášteře by pak měla najít nové sídlo stálá expozice umění 19. století, která opustila před rokem klášter sv. Jiří na Hradě. "Záleží to ale vše na financích od ministerstva kultury," řekl Vlnas.

 

Právě se děje

Další zprávy