Národní galerie ustrnula. Umělci na protest donesli díla do Veletržního paláce

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 6. 2021 18:15
Přibližně dvě desítky výtvarníků tuto středu ve Veletržním paláci protestovaly kvůli nenaplněnému potenciálu pražské Národní galerie. Skupina pod vedením Jiřího Davida chtěla formou "pozitivního vzdoru" upozornit mimo jiné na vyprázdněné sály.

Umělci zanesli do Malé dvorany Veletržního paláce svá díla, z nichž část na místě zanechali.

Podle prohlášení Národní galerie není vedení lhostejné k připomínkám a názorům, ty však pravděpodobně vycházejí z nedostatku relevantních informací. Galerie je otevřena diskusi a dialogu s umělci i širokou veřejností, vzkazuje management.

Protestující výtvarníci, mezi nimiž byli například Pavel Opočenský, Veronika Holcová, Radek Macke nebo Jaroslav Róna, se před akcí sešli v nedaleké restauraci. Přímo na místě několik děl namaloval František Skála.

Na skupinu dohlíželi členové bezpečnostní služby a policie. "Někdo roznesl nesmyslnou fámu, že se chystáme vtrhnout do oddělení 19. století a dát tam své obrazy," vysvětlil Jiří David.

Zástupci galerie v Malé dvoraně připravili malířské stojany pro umělce, ti je však raději rozestavili podél stěn. Na místě Skála přečetl prohlášení.

"Nechceme se dále dívat na strnulost vrcholového vedení současné Národní galerie Praha, kterou ti schopnější odborníci opouštějí kvůli chybějící motivaci a nedostatku inspirací," stojí v textu. "Není ospravedlnitelné, aby Národní galerie dodnes realizovala výhradně program sestavený za vedení Jiřího Fajta," uvádí také.

Kvůli náhlému odvolání ředitele Jiřího Fajta bývalým ministrem kultury Antonínem Staňkem z ČSSD měla Národní galerie rok a půl dočasné vedení. Novou generální ředitelkou je od ledna bývalá šéfka Slezského muzea v Katovicích Alicja Knastová, kterou jmenoval Staňkův nástupce a stranický kolega Lubomír Zaorálek. Knastová byla na středeční akci přítomná, Jiří David s ní však odmítl komunikovat. "Nepřišli jsme diskutovat, na to mělo vedení času dost," prohlásil.

Ředitelka oponovala, že ji umělci nikdy nekontaktovali. Snažila se vysvětlit, že chod galerie a výstavní plán byly letos i vloni silně ovlivněny pandemickou situací.

V případě nevyužitých ochozů budovy Veletržního paláce, které skupina umělců zmiňuje, vedení informovalo, že prostory nesplňují přísné podmínky pro vystavování exponátů, které jsou citlivé na změny klimatu, a nelze je tak jednoduše zaplnit díly z depozitářů. Limitující je též nosnost ochozů.

V Národní galerii vznikla pracovní skupina, která se tématem zabývá a jejím cílem je umělecké oživení Veletržního paláce či větší interakce s publikem.

Po poklidném protestu umělci opustili Malou dvoranu, některá jejich díla v ní zůstala. "Nemůžeme s nimi operovat, když nemáme nájemní smlouvu," podotkla mluvčí galerie Eva Sochorová.

Národní galerie má v hlavním městě šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, další pořádá ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu.

Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku. Má více než dvousetletou tradici. Shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává díla všech oborů od antiky po současnost.

V roce 2019 státní dotace na činnost Národní galerie činila 332 milionů korun.

Obvinili mě za bílého dne, poškození mého jména bylo silné. Omluvu od Staňka neočekávám, doufám, že zmizí v propadlišti dějin, říká Jiří Fajt. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy