Národní galerie si plní sen. Vystavila "ztraceného" Klimta

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 6. 2014 13:53
Obraz Dáma s rukávníkem od secesního malíře Gustava Klimta je v Národní galerii k vidění poprvé od roku 1926. Doplňuje ve Veletržním paláci další dvě díla secesního mistra.
Gustav Klimt: Dáma s rukávníkem.
Gustav Klimt: Dáma s rukávníkem. | Foto: klimt.com

Praha - Obraz Dáma s rukávníkem z let 1916 až 1917, který byl dlouho považován za nezvěstný, dočasně doplní ve Veletržním paláci prezentaci dvou slavných obrazů Gustava Klimta, Vodní zámek z roku 1909 a ikonickou umělcovu malbu Panna z roku 1913.

Obraz je zapůjčen ze soukromé tuzemské sbírky, v níž se nachází od počátku 30. let 20. století.

Gustav Klimt
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Gustav Klimt

  • Gustav Klimt se narodil roku 1862 v Baumgartenu poblíž Vídně a patří k největším malířům evropské secese s osobitým stylem. Po vystudování vídeňské uměleckoprůmyslové školy založil se svými kolegy výtvarnou skupinu věnující se dekorační malbě.
  • Za svůj život vytvořil řadu zakázek na výzdobu vídeňské architektury. Jeho virtuózní kresba kombinovala stylizovanou plošnou zkratkou, do níž převáděl všechny tělesné tvary, s dekorem.
  • Malířských hodnot dosahoval rafinovanými technickými prostředky, kde se jemné barevné půltóny se prolínají se stříbrem a zlatem, jež obrazu dodávají charakter drahocenného předmětu. Jedinečně tak vyjádřil kulturní ovzduší poslední etapy rakousko-uherského císařství, které se rozpadlo jen několik měsíců po jeho smrti. Jeho dílo bylo občas pro přílišnou erotičnost zobrazení odmítáno.

"Národní galerii se podařilo něco, co lze nazvat kunsthistorickým snem, často se na nás obracejí lidé, že mají zaručený originál, často se to ale neprokáže. Nyní se na nás obrátil majitel díla Gustava Klimta, které se podařilo dočasně zapůjčit," řekla ředitelka Sbírky moderního a současného umění Helena Musilová.

Ta věří, že obraz zaujme i zahraniční badatele, nestává se často, že by se objevilo dílo, které tak dlouho nebylo vystaveno, naposledy byl obraz veřejně prezentován v roce 1926.

Kurátorka Olga Uhrová doplnila, že malba patří do Klimtovy pozdější tvorby.

"Kolem roku 1910 přehodnotil své dílo a opustil zlaté období a jeho malba se uvolnila, byla daleko barevnější. Klimt pracoval s vlivem japonského a čínského umění," uvedla Uhrová.

Portrét zachycuje tvář krásné mladé ženy tajemně přikrytý kožešinou, má náboj koketnosti a kontrastuje na něm bledá dívčina tvář s tmavými vlasy, černou kožešinou a barevným pozadím. Obraz je zatím zapůjčen na dobu neurčitou.

 

Právě se děje

Další zprávy