Národní galerie hledá nového ředitele. Konkurz bude vypsán po Velikonocích

ČTK ČTK
9. 4. 2020 16:02
Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD po Velikonocích vypíše mezinárodní konkurz na ředitele Národní galerie Praha. Otevřené výběrové řízení chce zkombinovat s tím, že osloví několik vybraných osobností.
Malá dvorana pražského Veletržního paláce, jednoho ze sídel Národní galerie, při takzvaném grand openingu několika výstav naráz.
Malá dvorana pražského Veletržního paláce, jednoho ze sídel Národní galerie, při takzvaném grand openingu několika výstav naráz. | Foto: Lukáš Bíba

Zájemci se na inzerát budou moci hlásit od 15. dubna do 15. června. Instituce má po loňském odvolání Jiřího Fajta dočasnou ředitelku. Nového řádného ředitele by Lubomír Zaorálek chtěl na základě konkurzu znát přibližně v říjnu.

Vypsání konkurzu ministr kultury oznámil přesně rok poté, co jeho předchůdce Antonín Staněk také z ČSSD odvolal tehdejšího šéfa galerie Jiřího Fajta. Spolu s ním zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Oba dva Staněk odvolal s odkazem na údajná hospodářská pochybení loni na Zelený čtvrtek, letos připadá tento den právě na dnešek.

Staněk pak vedením Národní galerie dočasně pověřil ekonoma Ivana Morávka a vypsal výběrová řízení na nového ředitele obou institucí. Zaorálek je však po svém nástupu na ministerstvo zrušil. Z čela Národní galerii Morávka zase odvolal a řízením galerie pověřil ekonomku Anne-Marii Nedomu.

"Nebudeme nic odkládat a budeme se držet původního harmonogramu, který jsme si vytyčili, co se týče výběru nového ředitele. Nevidím tak silné důvody pro to odkládat původní plán. Kdyby to šlo všechno dobře, byl bych rád, kdybychom třeba od 1. října mohli mít řádně zvoleného ředitele," říká teď Lubomír Zaorálek.

V konkurzu se bude hledat jeden generální ředitel. V minulých měsících se uvažovalo také o možnosti, že by galerii mohli společně vést ekonomický ředitel a odborník na výtvarné umění.

Kritéria výběrového řízení připravovala Garanční rada Národní galerie, jíž předsedá architekt Josef Pleskot a kterou Zaorálek zřídil loni v září po svém nástupu do čela resortu. Dnes ministr řekl, že Pleskot bude předsedat i výběrové komisi.

"Žijeme v nejisté době, a když budu spoléhat na to, až se všechno vrátí k normálu, tak se také nemusíme dočkat. Snažím se spíše to brát tak, že se leccos udělat dá. Přecházíme na jiné způsoby komunikace, rada Národní galerie Praha také jednala formou videokonference, stejně tak může zasedat i výběrové řízení," doplňuje ministr kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy