Národní galerie otevře výstavu Rembrandtových děl v září, dozná menších změn

ČTK ČTK
30. 7. 2020 9:50
Výstava nazvaná Rembrandt: Portrét člověka, která se měla konat od dubna coby hlavní akce letošní sezony Národní galerie Praha, začne 25. září v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Do 31. ledna příštího roku představí více než 110 děl z významných českých i zahraničních institucí nebo soukromých sbírek.
Obraz Učenec ve studovně je součástí expozice Starých mistrů ve Schwarzenberském paláci.
Obraz Učenec ve studovně je součástí expozice Starých mistrů ve Schwarzenberském paláci. | Foto: Lukáš Havlena

Součástí přehlídky bude i jediná Rembrandtova malba nacházející se na českém území. Jmenuje se Učenec ve studovně a momentálně je součástí expozice Starých mistrů ve Schwarzenberském paláci.

"Výstava se s pomocí dalších Rembrandtových děl i s pomocí prací jeho současníků i následovníků (Jan Lievens, Gerrit Dou, Ferdinand Bol, Govaert Flinck či Christopher Paudiss) pokusí přiblížit vnitřní život zachycený ve výrazu portrétovaného, ať už jím byl neznámý člověk, či Rembrandt sám," uvádí kurátorka Lucie Němečková.

Epilog chce zprostředkovat, jak se Rembrandtovo dílo odráží v tvorbě současných umělců. Jejich interpretace pražského Učence ve studovně ukazuje, že Rembrandt je i více než 350 let po smrti stále zdrojem inspirace.

Vzhledem k opatřením proti šíření pandemie koronaviru výstavu nebylo možné otevřít v původním dubnovém termínu. Po jednáních se Národní galerii podařilo zachovat koncepci, přesto musely nastat úpravy a nebude možné do Prahy přivézt některá původně zamýšlená díla. Díky novému termínu se naopak podařilo zajistit jiná ze světových sbírek.

Výstava má poprvé v Česku shromáždit větší počet nejen Rembrandtových obrazů, ale také jeho kresby a grafiky. Ústředním dílem bude obraz Učenec ve studovně z roku 1634, jenž patří k nejcennějším dílům ve sbírkách Národní galerie. Ta vlastní ještě sedm desítek Rembrandtových grafických listů.

"Poznání Rembrandtovy tvorby nikdy nemůže být úplné bez grafiky a kresby, jelikož zejména grafice se Rembrandt věnoval se stejnou intenzitou a invencí jako malbě, a právě proto je pracím na papíře věnována stejná pozornost jako plátnům," uvádí Eva Sochorová, mluvčí Národní galerie. Ta na výstavě spolupracuje s Wallrafovým-Richartzovým muzeem a Corboudovou nadací v Kolíně nad Rýnem.

Rembrandt van Rijn, který žil v letech 1606 až 1669, byl nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec. Je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění. Slavným se stal už za života, záhy začal být považován za největšího nizozemského malíře. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také holandské krajiny a obrazy s mytologickými či biblickými tématy.

Obvinili mě za bílého dne, poškození mého jména bylo silné. Omluvu od Staňka neočekávám, doufám, že zmizí v propadlišti dějin, říká Jiří Fajt. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy