Národní galerie dokončuje Rembrandtovu výstavu, získala další díla

ČTK ČTK
3. 9. 2020 16:56
Za tři týdny v pražském paláci Kinských začne velká mezinárodní výstava nizozemského malíře Rembrandta van Rijna. Pět let připravovaný projekt, podmíněný spoluprací odborníků a transportem děl z několika zemí, měl mít původně vernisáž v dubnu. Národní galerie ho odsunula kvůli pandemii koronaviru.

Organizátorům se však nakonec podařilo získat práce, které byly v původním termínu blokované, a také posunout konec výstavy až na leden 2021. Donedávna byl přitom pravděpodobný opačný scénář, tedy že výstava kvůli mezinárodním závazkům bude muset skončit v původně plánovaném termínu koncem srpna.

"Díky posunutému termínu, který se po dlouhých jednáních podařilo specifikovat a výstavu prodloužit až do 31. ledna 2021, došlo i ke změnám co do vystavovaných děl," upřesňuje mluvčí galerie Eva Sochorová.

"Některé zápůjčky se nepodařilo do Prahy přivézt, ale naopak se významné zápůjčky podařilo získat nově," doplňuje. Zapůjčitelé se k situaci postavili vstřícně, muzea i galerie jsou v podobně složité situaci jako pražská Národní galerie.

Výstava, která začne 25. září, má být jejím nejvýznamnějším letošním projektem. Představí více než 110 děl z českých i zahraničních institucí a soukromých sbírek. Tím ústředním bude portrét Učence ve studovně ze sbírek Národní galerie, jejž Rembrandt namaloval roku 1634.

Kurátorka Lucie Němečková slibuje, že s pomocí dalších autorových děl, stejně jako prostřednictvím prací jeho současníků i následovníků, výstava přiblíží vnitřní život zachycený ve výrazu portrétovaného, ať už jím byl neznámý člověk, či sám Rembrandt.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Učenec ve studovně, 1634.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Učenec ve studovně, 1634. | Foto: Národní galerie Praha

Návštěvníci výstavy nazvané Rembrandt: Portrét člověka uvidí zhruba 50 maleb, zbytek tvoří práce na papíře, to znamená grafika a kresba. Rembrandtových děl je asi 65, z toho deset maleb a více než 50 grafických listů a kreseb.

Rembrandt van Rijn, který žil v letech 1606 až 1669, byl nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec. Je označován za jednoho z nejlepších výtvarníků západního umění.

Slavným se stal již za života a záhy byl považován za největšího nizozemského malíře. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také krajiny a obrazy s mytologickými či biblickými tématy.

 

Právě se děje

Další zprávy