Národní divadlo vstoupí do sezony s opravenou oponou

Red Kul, ČTK
26. 8. 2009 14:00
První scéna připravuje patnáct novinek
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Národní divadlo vstoupí do nové sezony s opravenou oponou a posléze i novými prostory.
Hynaisova opona v historické budově se po 30 letech se dočkala přes léto zásadní opravy.

Tým osmi restaurátorů pod vedením akademického malíře Tomáše Záhoře ji vyčistil, opravil předchozí nedokonalé zásahy a zakonzervoval. Součástí prací, které probíhaly přímo na jevišti z lešení, byl průzkum a fotografická dokumentace.

"Opona byla výrazně znečištěna, i když jinak je celkem v pořádku. Odstranili jsme ztmavlé laky i retuše, nahradili je novými a na plochu 140 metrů čtverečních nanesli 4,5 kilogramu kvalitní ochranné vrstvy," uvedl Záhoř.

I během přestávky

Opravu s rozpočtem zhruba jednoho milionu korun financovala mecenáška, lékařka a podnikatelka Dadja Altenburg Kohlová. "Byla to úžasná příležitost smět vůbec přispět k obnově takového kulturního dědictví. Spolu se svou rodinou jsem vlastně pokračovala v tradici Národ sobě," prohlásila. Podle ní jde o dar společnosti, hercům, zahraničním návštěvníkům i národu.

Foto: Aktuálně.cz

Hynaisova opona po požáru v roce 1881 nahradila původní oponu Františka Ženíška. Návrh na novou oponu vypracoval Hynais v Paříži, kde mu pro vyobrazení genia na křídlech slávy stála modelem francouzská malířka a múza mnoha umělců Suzanne Valadon.

Oponu s námětem hlavní ideje Národního divadla vypracoval pak Hynais během devadesáti dnů v boudě na dvoře na Karlově náměstí. Přestože odborná komise měla k pojetí opony výhrady, neschvalovala barevné ladění do šedé a zelené a vytýkala umělcovi hubené postavy, veřejnost prý novou oponu přijala s nadšením.

Ačkoli komise oponu vlastně nikdy neschválila a dokonce trvala na předělání, v průběhu sporů už musela být pověšena;  lidem e tak líbila, že oproti jiným světovým scénám musela být kromě začátku prvního jednání spuštěna i o hlavní přestávce.

Co s Laternou Magikou

Ředitel první scény Ondřej Černý dodává, že zatím nebylo rozhodnuto o další opravě - termínu rekonstrukce fasády historické budovy. "Podle dosavadních jednání to vypadá, že ministerstvo kultury udělá maximum, aby mohla být zahájena," věří.

S rekonstrukcí, která si má vyžádat 175 milionů korun, se mělo začít už na jaře 2007. První fáze skončila loni, zaměřila se na opravu střechy, zábradlí a sousoší trig, což stálo 23,5 milionu korun.   Začátkem sezony připomene česká první scéna 100. výročí úmrtí architekta "zlaté kapličky" Josefa Zítka (1832-1909).

Rakouská spisovatelka Elfride Jelineková
Rakouská spisovatelka Elfride Jelineková | Foto: http://i.wp.pl/

Začátkem ledna převezme Národní divadlo zpět Novou scénu, což rozšíří repertoár uměleckých souborů, ale nabídne i prostor koprodukcím a festivalům.

Nová scéna zůstane i působištěm Laterny magiky, která se po 18 letech vrátí do svazku Národního divadla; podle Černého se budou hledat cesty, jak soubor, který z rozhodnutí ministra kultury končí jako příspěvková organizace, zprostředkovat českému divákovi; jednání ještě probíhají.

ND uvede v nové sezoně v historické budově a ve Stavovském divadle deset premiér: pět operních, tři činoherní a dvě baletní. Tři novinky připraví právě na Nové scéně a dvě v Kolowratu; opera chystá i sedm koncertních programů,

Činohra se prý soustředí na hry, které jsou většinou o lásce a o penězích včetně tématu krize. Mezi ně patří Shakespearova Kupce benátského či Brechtova Žebrácká opera.  Na Novou scénu pak vstoupí v lednu 2010 činohra s inscenací Beckettova Čekání na Godota.

Nositelka Nobelovy ceny Elfriede Jelineková si vypůjčila postavu z Ibsenovy hry Nora a napsala její pokračování s názvem Co se stalo, když Nora opustila manžela. Drama tak přetvořila v ironickou komedii o ženském údělu a marném boji za rovnoprávnost.

 

Právě se děje

Další zprávy