Národní divadlo musí šetřit. Na Pitínském a Wilsonovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 11. 2012 15:56
Činohra ND se potýká s rozpočtovými škrty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Činohra Národního divadla v Praze zrušila kvůli rozpočtovým škrtům další spolupráci s věhlasným americkým režisérem Robertem Wilsonem, který pro ni před dvěma lety připravil Věc Makropulos. Nyní jde o projekt 1914. Zrušila také inscenaci Kafkovy Ameriky, kterou měl nastudovat přední maďarský filmař a divadelník Kornél Mundruczó. V informačním zpravodaji české první scény to uvedl šéf činohry Michal Dočekal.

"Budeme muset rovněž zrušit koprodukci s izraelským Národním divadlem Habima, kterou jsme připravovali dva roky. Wilsonova inscenace byla koncipována jako mezinárodní, inspirovaná Haškovým Švejkem a Krausovými Posledními chvílemi lidstva," řekl Dočekal, který se i nadále snaží zajistit prostředky pro realizaci exkluzivního Wilsonova projektu i z nestátních zdrojů. Oslovil proto několik podnikatelů a jednu nadaci.

Michal Dočekal.
Michal Dočekal. | Foto: Stránky Divadla Unglelt

Nejisté je podle něj hostování činohry ve Varšavě i reciproční návštěva polského ND v Praze. Přitom Teatr Narodowy tu nehrál přes půl století.

Z dramaturgického plánu na tuto sezonu zmizí dohodnutá režie Jana Antonína Pitínského, který připravoval inscenaci Rukopisy. Původní text vznikl na základě objednávky a zkoumá tento pozoruhodný literární i společensko-politický fenomén. "Na důstojnou realizaci už nemáme peníze," dodal Dočekal.

Právě kvůli nedostatku financí nedošlo loni a letos k výměně prvních scén z Prahy a Bratislavy, což narušilo mnohaletou tradici. Dočekal to avizoval už začátkem roku. "Rozpočet činohry činí v tomto roce 21,5 milionu, se mzdovými náklady zhruba dvakrát tolik. Příjem z pokladny je 43,5 milionů za sezonu, čímž jsme zhruba z 90 procent soběstační," uvedl tehdy.

Foto: ND

I přes složitou situaci vyjede činohra v této sezoně ND do světa. Domluveno je hostování v MCHATu v Moskvě a v Alexandrinském divadle v Petrohradu. "Některé projekty snad půjdou odložit a realizovat později," doufá její šéf.

V minulé sezoně představila Věc Makropulos v Soulu a v Neapoli, inscenaci Co se stalo, když Nora opustila manžela na festivalech ve Varšavě, Sarajevu a Bogotě a s Blackbirdem hostovala v italském městě Cividale del Friuli.

Na 22. listopad připravuje premiéru Moliérova Pána z Prasečkova režisérky Hany Burešové s Vladimírem Postráneckým v titulní roli. Začátkem prosince uvede Shakespearovu tragikomedii Troilus a Kressida v režii Davida Radoka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy