Nápady výtvarnice Kateřiny Šedé pomáhají změnit k lepšímu brněnský Bronx

ČTK ČTK
6. 11. 2020 14:42
Nápady uznávané výtvarnice a sociální architektky Kateřiny Šedé pomáhají změnit k lepšímu takzvaný brněnský Bronx. Čtvrť leží blízko centra města, patří však k takzvaným vyloučeným lokalitám. Díky Šedé vybraná místa dostala novou výzdobu. Chystá se mobiliář i další novinky.

Celkové náklady na všechny tři etapy projektu Brnox II činí více než 1,2 milionu korun. K nejviditelnějším výsledkům prvních dvou fází patří černobílé malby na obchodě ve Hvězdové ulici a železničním mostě ve Vlhké ulici.

"U parčíku Pohoda, který projde revitalizací, byla opravena stěna a vznikla na ní také zajímavá kresba," uvádí první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL.

Třetí a poslední etapu prací město podpořilo částkou přes 490 tisíc korun. Poslouží například na pomalování kanálových poklopů, dopracování malby ve Vlhké ulici a výzdobu jednoho domu na Cejlu.

"Výtvarná díla dostanou speciální ochranný anti-graffiti nátěr. Na veřejná prostranství bude rozmístěn betonový mobiliář a po skončení terénních prací bude spuštěna mobilní a webová aplikace," popisuje Hladík.

Na projekt navázala městská část Brno-sever opravami plácku na rohu Bratislavské a Hvězdové ulice.

Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného za Piráty je projekt Brnox II ojedinělou aplikací sociální architektury.

"Díky němu si chceme ověřit, že kvalita veřejného prostoru pozitivně ovlivňuje smýšlení jeho obyvatel a návštěvníků. Kateřina Šedá, která je od počátku nositelkou hlavní myšlenky, svá díla dokáže skvěle spojit s lokalitou, kterou dobře zná," říká Koláčný.

Podobu Bronxu ovlivní také projekt Městská galerie, za kterým stojí spisovatel Martin Reiner. Štítové zdi domů ozdobí obří malby, takzvané muraly. První vzniká na Cejlu právě v těchto dnech.

K obyvatelům brněnského Cejlu je nejtěžší přistoupit jako k sousedům a bez předsudků, lidé na ulicích jsou otevření, říká Kateřina Šedá. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy