Nalezen vzácný obraz Marie Stuartovny

kul
17. 8. 2006 19:56
Londýn - Portrét skotské královny Marie Stuartovny, o kterém se odborníci dosud domnívali, že vznikl až 200 let po její smrti, je ve skutečnosti vzácným dobovým dílem.
Portrét skotské královny Marie Stuartovny, o kterém se odborníci dosud domnívali, že vznikl až 200 let po její smrti, je ve skutečnosti vzácným dobovým dílem.
Portrét skotské královny Marie Stuartovny, o kterém se odborníci dosud domnívali, že vznikl až 200 let po její smrti, je ve skutečnosti vzácným dobovým dílem. | Foto: Reuters

Britští restaurátoři učinili unikátní objev.

V obraze, na který se v depozitářích londýnského muzea National Portrait Gallery prášila téměř sto let, rozpoznali portrét Marie Stuartovny namalovaný ještě za jejího života. "Domníváme se, že jde o jeden ze dvou portrétů nakreslených za Mariina života," uvedla mluvčí.

Jak byl namalován?

Experti použili při zkoumání desky, na které je portrét namalován, metodu zvanou dendrochronologie, což je určování stáří za pomoci letokruhů ve dřevě. Přišli na to, že deska pochází z let 1560 až 1592.

Marie Stuartovna se narodila v roce 1542 a popravena byla v roce 1587. Portrét tak musel být vytvořen během jejího života nebo krátce po její smrti.

"Je to vzrušující objev," řekla kurátorka muzea Tarnya Cooperová. Většina podobizen Marie Stuartovny totiž podle ní vznikla až během vlády Mariina syna Jakuba I., nebo dokonce ještě později.

Obraz pro příznivce

Portrét znázorňuje rusovlasou královnu v čepci a ve vysokém límci. Podle představitelů galerie byl obraz nejspíš namalován pro nějakého jejího příznivce, který jej uchovával jako symbol loajality, když byla královna ve vězení. Je rovněž možné, že dílo bylo vytvořeno až po její smrti coby ikona katolické mučednice.

Obraz o rozměrech 25 krát 19 centimetrů zakoupila galerie v roce 1916 od londýnské aukční síně Christie´s. Dosud se však mělo zato, že pochází z 18. století, neboť byl přemalován nevzhledným žlutým nátěrem. Obraz proto nebyl ani vystavován.

Královna byla patrně namalována v době svého sňatku s lordem Darnleyem, se kterým měla syna, pozdějšího krále Jakuba. Po vraždě svého manžela byla Marie Stuartovna donucena vzdát se trůnu a uprchla do Anglie, kde podporovala katolickou opozici vůči protestantské královně Alžbětě I. Posledních 19 let svého života strávila ve vězení a 8. února 1587 byla popravena.

 

Právě se děje

Další zprávy