Nalaďte si v centru tichý koncert Bárty a Dusilové

Kultura Kultura
28. 10. 2011 22:45
Na Náměstí Republiky je audiovizuální objekt ACUO
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na pražském Náměstí Republiky stojí interaktivní audiovizuální objekt ACUO, jenž zprostředkovává kolemjdoucím pomocí několika mikrofonů, kamer a reproduktorů pozměnené obrazy a zvuky okolního světa.

ACUO (z latiny "bystřit zvuk") vytvořil jako technologický experiment zkreslující realitu a umělecké dílo zároveň tým pod vedením Michala Šeby. Je součástí městských projektů BU2R. Bezmála čtyři metry vysoký odzvučený objekt má tvar trojcípého polygonu, je podpíraný ocelovou podnoží a pokrytý stříbrným pláštěm.

"Tvarem a funkcemi připomíná vesmírný modul, který přistál ve městě a sleduje čidly okolní dění. Transformuje zvuk a obraz pomocí současných technologií, které ovšem pracují na analogovém základu," vysvětluje Šeba.

ACUO svět kolem sebe snímá šesti mikrofony a třemi kamerami, aby ho pak přenesl do svého nitra, kde vstupy zpracovává k prostorovému poslechu a k projekci pomocí LED systému na celé vnitřní stěny. Součástí výbavy je i zvukový "periskop" se sluchátky.

"Všichni, kteří na palubu vstoupí, zažijí město jinak, mohou tu analyzovat venkovní dění a zároveň meditovat nad nekonečnou variabilitou modifikací vstupů," vyjmenovává Šeba: "Návštěvníci se v něm ze zcela nové perspektivy setkají se zvukovou krajinou místa, kterým denně procházejí bez schopnosti pozorněji vnímat či naslouchat."

Snímaný zvuk kolem sebe ACUO zároveň vysílá v pozemském signálu FM rádiových vln. Zvuk i obraz současně streamuje online na svou základnu www.acuo.cz, kde se ukládají a kde je možné hrát si s nimi na ACUO simulátoru.

ACUO vysílá stereo rádiový živý přenos do svého okolí prostřednictvím frekvence 88,6 FM. Na této vlně se uskuteční opačný experiment. ACUO nebude zvuky lapat, ale vysílat.  V objektu v sobotu 29. října 2011 koná "tichý" improvizační koncert, který bude návštěvníkům přenášen do sluchátek. Protagonisty se stanou Lenka Dusilová, Dan Bárta, beatboxer Ondřej Havlík (Endru) a Data-Live & ACUO.

ACUO má i edukativní charakter, který se týká zvukového smogu města. Výroba trvala autorům přes osm měsíců, na Náměstí Republiky objekt zůstane celkem 14 dní. Poté, co ACUO opustí dočasnou pražskou základnu, chystá se přistát i v jiných městech a na jiných místech České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy