Naklonovali diverzanti ze Ztohoven svým členům občanku?

Pavel Kroulík
12. 6. 2010 14:49
Umělecká skupina zřejmě odhalí svou další akci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kontroverzní umělecká skupina Ztohoven se podle všeho opět hlásí o slovo. Před třemi roky se nabourali do živého vysílání ČT se simulací atomového výbuchu, aby podle svých slov připomněli manipulativní sílu médií.

I tentokrát se zřejmě pokusí nabourat zdánlivé jistoty moderní společnosti a zároveň slabá místa "systému". Podle „tradičního" filmu, který jejich akce ohlašuje, je tématem to, co všichni považujeme takřka automaticky za nezpochybnitelné: tedy jednoznačná identita každého jedince daná jeho oficiálně zaznamenanou totožností.

Foto: Ztohoven

Možná bude námětem i související téma individuality: zda se také jako jedinci opravdu chováme a zároveň to, zdá nás za ně oficiální moc považuje. Ve videu, které už visí na jejich webu, se objevují i titulky jako Nejsme čísla, Absurdita poslušnosti nebo Musíme si zachovat svou tvář.

Podle serveru týden.cz, který o chystané akci napsal jako první, se rozdíl od předchozích projektů poprvé nejedná o jednorázovou záležitost, ale o proces v delším čase. Podrobnosti nicméně nejsou známy. Na konci filmu je datum 16. června. Poté by mělo být zřejmé, zda bude jejich nová akce tak „výbušná" jako atomový hřib, za který se dostali až před soud.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Umělci jsou Ztohoven: mystifikovat se může
Soud: Atomový výbuch na ČT byl jen přestupek
Soud za fiktivní výbuch byl odročen

Ztohoven u soudu: Veřejně prospěšní jsme!
Atomový hřib není poplašná zpráva, řekl soud
Zničili prezentaci komunistů Ztohoven?
Za změněné semafory padl trest: 60 tisíc korun

Od té doby, co David Černý natřel na Smíchově tank na růžovo, Česká republika tak hysterický poprask kolem výtvarného umění nezažila. Vlastně ano, ještě když Jiří David postavil na Hradě své neonové Srdce. Diskuze se ovšem rozproudila hlavně ve chvíli, kdy mu z něj skupina Ztohoven udělala otazník.

Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra
Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra | Foto: Ludvík Hradilek

Symbolickým průvodcem v novém filmu je jakýsi „anonym-člověk bez tváře" - na letáku na nových stránkách skupiny (viz titulní foto článku) se vyskytuje dvanáctkrát, z toho by se dalo usuzovat na počet účastníků.

Skupina se po každém svém podniku rozpustí a v nové sestavě se objeví až při další akci. Podle tydne.cz jsou na snímku i někteří z těch, kteří byli souzeni (a loni definitivně osvobozeni) za "televizní výbuch".

Jako v předchozích případech je důležitý název, který zatím vždy naznačoval předmět zájmu skupiny: Otazník nad Hradem, Znásilněný podvědomí (reklama) a Mediální realita, jak nazvali simulaci výbuchu v krkonošské krajině.

Tentokrát je název Občan K. - což může odkazovat na Občana Kanea od mystifikátora Orsona Wellse i na Kafkova hrdinu Josef K. Vysvětlení ale může být prozaičtější; stačí název projektu přečíst vcelku jako "občanka". Nejenže se tento identifikační průkaz na záběrech ve videu objevuje, navíc je to princip, na němž vytvářejí členové skupiny své krycí identity - viz Petr Olejka, Míra Sláva nebo Otto Horší.

Ve filmu se objevují i záběry, kde se tento průkaz předkládá jako potvrzení totožnosti: kromě střelnice je tu vidět policejní stanice či letištní prostory. Nechybějí ani volby nebo svatební obřad. Na dalších záběrech je pak vidět počítačová manipulace s „průkazkovou fotografií". 

Dá se ale jen tipovat, zda skupina vytvořila falešného jedince, nebo naopak jednoho člověka vybavila více identitami - a tyto klony se pak zúčastnily i nedávných voleb. Je to každopádně v intencích skupiny, která na základě minimálních prostředků a se znalostmi současných technologií dokazuje, jak křehké a jsou naše "jistoty".

Na nových stránkách skupiny ale zatím chybí i obvyklý manifest a její členové nijak nekomunikují.

 

Právě se děje

Další zprávy