Nakladatelé v petici znovu žádají nižší DPH u knih

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 2. 2011 15:35
Zvýšení omezí přístup k myšlenkám a informacím
Foto: Reuters

Praha - Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) znovu vyzval v petici vládu a parlament, aby u knih nezvyšovaly daň z přidané hodnoty a nechaly je v nižší sazbě.  Chystané opatření by posunulo Česko na periferii Evropy, omezilo přístup k myšlenkám a informacím. ohrozilo vzdělanost a s ní i budoucí konkurenceschopnost země, říká vedení SČKN.

Podle jeho představitelů by plánovaný růst DPH z deseti na 20 procent nepřinesl výrazné zdražení knih, ale spíš to, že by kvůli němu nevyšly tisíce titulů.  S Výzvou na obranu knih se svaz obrací i na čtenáře. Archy petice jim nabízí na svém webu www.sckn.cz.

Čtěte také:
Nakladatelé se bouří proti vyšší DPH, hrozí brakem

Vláda chce plánovaným zvýšení DPH získat peníze na důchodovou reformu. Podle předsedy svazu Vladimíra Pistoria by zvýšení sazby znamenalo "masakr českých knih" - to nejen beletrie, ale hlavně odborné literatury a učebnic.

Foto: Archiv

Také ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) považuje vyšší DPH u knih za nešťastnou. Nedávno uvedl, že o růstu DPH chce ještě mluvit s ostatními ministry. Kdyby neuspěl s nižší sazbou pro knížky, vstupenky do divadel, kin či památek, budou se prý muset hledat jiné cesty k vyrovnání dopadů. Podle výpočtů by bylo potřeba víc dotací.

"Dopad bude velice těžký. V důsledku zvýšení DPH nebudou opravdu vycházet tisíce titulů," uvedl na středeční tiskové konferenci Pistorius. Ceny by podle něj výrazně nerostly, protože mnohé knihy by pak už nebyly prodejné.

Vedení svazu argumentuje tím, že už při posledním zvýšení DPH na deset procent produkce poklesla, protože lidé přestali knížky kupovat. Zatímco v roce 2007 při pětiprocentní dani si podle průzkumu průměrný Čech nad 15 let pořídil skoro sedm knih, loni s desetiprocentní DPH to bylo o dvě méně. V roce 2010 na český trh přišlo 17 000 titulů, o dva roky dřív 18 500.

Nyní má z tržby za knihu deset procent stát, devět autor, 22 tiskárna, 41 distribuce a 18 procent nakladatel. Ten ze svého podílu hradí i překlad, grafické zpracování, pronájem prostor a další náklady. Po zvýšení daně by podle propočtu svazu stát dostal pětinu, autor asi osm procent, tiskárna zhruba 20 procent, distribuce 38 procent a nakladatel 14 procent. Z tohoto dílu by prý už nemohl vydávat tolik knih jako dosud.

Podle svazu školáci už nyní pracují v průměru se 14 let starými učebnicemi. Podle něj neustále klesají dotace na jejich pořizování, takže žáci v základních školách je prý nemají zadarmo a polovinu hradí rodiče. Zvýšení DPH může přispět k tomu, že se budou používat ještě starší pomůcky, ač cílem vlády byla vzdělanostní ekonomika.

Výzvu na obranu knih svaz kromě svých stránek zveřejnil i na Facebooku. V textu na petičním archu píše o plánovaném zvýšení DPH jako o "nové pohromě".  Petiční akce měla skončit v květnu, kdy se v Praze koná knižní veletrh. Pokud by měl parlament projednávat návrh na zvýšení DPH dřív, jsou organizátoři připraveni předat mu petici s podpisy ještě předtím.

"Nemyslím si, že by měli být chráněni nakladatelé a knihkupci, ale společnost by si měla chránit přístup k informacím a pluralitu názorů," řekl Pistorius před několika dny v rozhovoru pro LN. Právě proto jsou podle něj v osmi evropských zemích knihy zdaněny méně než základní potraviny a v dalších čtyřech dokonce od DPH osvobozeny úplně. Nulová daň na knihy je ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku.

"Vyšší DPH než 12 procent se na knihy uplatňuje jen v pěti evropských státech: kromě Dánska, které má sice rovnou daň 25 procent, avšak knihám ji zase prakticky celou vrací velkorysým podpůrným programem, jsou to již jen Bělorusko, Ukrajina, Bulharsko a Albánie. Těmto státům se tedy snaží naše kulturní politika nyní vyrovnat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy