Nájemce Špálovky zřejmě v březnu skončí

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
9. 2. 2010 15:20
Praha říká, že galerie bude dál patřit výtvarnému umění

Praha  - Nájemce v pražské Galerii Václava Špály na Národní třídě asi ukončí ke konci března výstavní činnost. Chybí mu peníze na provoz. Navrhuje proto předčasné ukončení smlouvy a radnice není proti. 

Jednu z nejprestižnějších pražských galerií provozuje reklamní agentura Semma, která vyhrála konkurz v roce 2007. Starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS) slibuje, že radnice chce činnost galerie pod jiným nájemcem zachovat.

Jan Jakub Kotík - A 10
Jan Jakub Kotík - A 10 | Foto: Tomáš Souček

Plánuje proto co nejrychleji vypsat nové výběrové řízení. Dvořák chce, aby se na výběru podílela stejná komise jako před dvěma lety. Nový provozovatel by mohl být znám ještě před odchodem současného. Galerie by tak měla být mimo provoz pouze krátkou dobu, dokud nájemce nesestaví nový plán výstav.

Prostory v současné době stále patří Bytovému podniku Prahy 1 - státnímu podniku v likvidaci. Radnice se několik let snaží o jejich převod do svého vlastnictví. Potřebná smlouva by měla být podle starosty podepsána v pátek. O výpovědi a dalším nájemci tak bude rozhodovat městská část.

Firma Semma má nájemní smlouvu do roku 2017. Společnost ale navrhla ukončení dohodou k 31. březnu, protože nemůže pro provozování galerie nalézt dostatek peněz. Dvořák s takovým ukončením smlouvy souhlasí. Nájemce dosud vždy platil včas, a tak prý není důvod ho týrat, zvlášť když včas upozornil na problémy.

Foto: spalovka.cz
Čtěte také:
Výstava Sexismus? duševní erekci nevyvolá
Koťátková zkoumá, jak nás srovnala cesta do školy
Jak to udělat, aby pes nepoznal absenci zemřelé paničky

Představitelé Prahy 1 slibují, že galerie bude na Národní třídě i nadále fungovat. "Budeme hledat takového nájemce, který se co nejvíce přiblíží duchu, idejím a odkazu historie Špálovy galerie, a budeme garantovat, že galerie nesejde z té mnohaleté cesty," tvrdí starosta.

Galerie pojmenovaná po známém českém malíři vznikla v roce 1957. Největší slávu zažila v letech 1965 až 1970, kdy ji kurátorsky vedl teoretik umění Jindřich Chalupecký. V 70. a 80. letech se ale stala místem prezentace oficiálního umění.

K nové slávě nakročila pod vedením Jaroslava Krbůška od poloviny 90. let, kdy se profilovala jako galerie současného českého umění. Byla tu poprvé udělena i prestižní výtvarná cena pojmenovaná po Chalupeckém.

Krbůšek měl galerii v nájmu do roku 2002; poté mu Nadace Český fond umění, jež měla dům pronajatý od bytového podniku, dala výpověď a zajišťovala program sama. Galerii jen volně pronajímala, což vyvolalo protesty umělecké obce proti jejímu úpadku. Konkurz na nového nájemce byl však vyhlášen až v roce 2007.

Semma za více než dva miliony prostory Špálovy galerie zrekonstruovala, nájem platí přes 650 tisíc korun ročně. Poskytuje galerii finanční zázemí, program zajišťuje výstavní rada. Semma plánovala galerii vrátit její někdejší věhlas a kromě českých autorů chtěla zvát i významné zahraniční umělce.

Za dva roky zde Semma uspořádala 16 expozic a tři externí akce. K povedeným výstavám patřil hned jeden z prvních projektů, tematická Absence v záznamu vzniklá pod kuratelou Lenky Lindaurové; dobrý ohlas měly i výstavy Evy Koťátkové nebo skupiny Rafani.

Na dramaturgii galerie a na formulaci výstavních témat měly často vliv velké ambice a marketingové uvažování nájemců spjatých s reklamním průmyslem. A v řadě případů byl výsledek spíš negativní. Nejviditelněji asi u výstavy Sexismus?, která jen kalkulovala s přitažlivostí erotiky a nakonec u ní i skončila,  aniž "odkryla" nové souvislosti.

"Nejsem vůbec rád, že Špálovka končí, i když jsem to snad na den přesně před dvěma lety předpovídal," řekl serveru tyden.cz umělec Jiří David, který se se svým týmem o Špálovku tehdy také ucházel.

A uvedl několik důvodů: "Nerealistický, až bombasticky nabubřelý program plný nesplnitelných světových jmen, komplikované finanční krytí a především zájem zdejších magistrátních místodržitelů na lukrativním domě v centru Prahy."

 

Právě se děje

Další zprávy