Nad Doxem se otáčí lebka, uvnitř je plno Chalupářů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 11. 2010 19:22
Na výstavě laureátů není Mančuška. Kvůli Davidu Černému

Praha - Centrum současného umění DOX v pražských Holešovicích vystavuje od čtvrtka díla letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého a zároveň laureátů dosavadních 20 ročníků. Expozice zabraly velkou část holešovického centra, díla jsou ve výstavních sálech, na terase i na věži.

Výstavy Finalisté 2010 a Laureáti 1990-2009 doplňuje ještě expozice Archiv Chalupecký věnovaná osobnosti, po níž je soutěž a pořadající společnost pojmenována. V tomto roce by se Jindřich Chalupecký dožil 100 let, od jeho smrti uplynulo 20 let.

Chalupářské oslavy "narušil" jen vítěz z roku 2004 Ján Mančuška. Odmítl se zúčastnit retrospektivy laureátů kvůli nesouhlasu s koncepcí centra DOX, které loni vystavilo Entropu Davida Černého. Tu Mančuška nepovažuje za umění.

Černý coby laureát z roku 2000 má navíc na aktuální výstavě další díla - nad budovou se otáčí obrovská červená lebka, dole na dvoře leží na zemi figuríny mrtvol čerstvě zastřelených gangsterů, těhotné ženy a dítěte. Ze zbraně gangstera se kouří, ženě se hýbe břicho, zranění a umírající sténají.

Foto: Radek Wohlmuth
Čtěte také:
Chalupecký vyhlašuje nový ročník a rekapituluje
Cenu Jindry Chalupeckýho má letos literát Jiří Skála
Chalupeckého cenu dostalo Pět svázaných chlapů
Chalupeckého cenu má vtipná Eva Koťátková

Do dvacátého prvního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého bylo nominováno či přihlášeno celkem 80 výtvarníků a skupin, nejvíce v dosavadní historii. Vítěž soutěže pro umělce do 35 let bude vyhlášen 23. listopadu, dramaturgii večera má na starosti Michal Pěchouček.

Porota rozhodne mezi finalisty Václavem Magidem, Jakubem Matuškou, Alicí Nikitinovou a dvojicemi Vasil Artamonov - Alexej Kljujkov a David Böhm - Jiří Franta.  Zdůvodnění poroty k výběru letrošních kandidátů najdete zde.

David Böhm a Jiří Franta: práce z loňského finále
David Böhm a Jiří Franta: práce z loňského finále | Foto: Aktuálně.cz

Ceně bylo v posledních letech vyčítáno, že prosazuje nová média a konceptualisty, což pro mnohé potvrdilo loňské vítězství Jiřího Skály, jenž de facto "jen" vystavil v galerii své texty (autorovu současnou práci od příštího týdne představí Galerie Václava Špály).

Letos je výběr poroty širší: převažuje inspirace graffiti a street artem, ale objevují se tu i malíři, případně autoři, kteří tyto vlivy kombinují. Potvrdil se ale další trend - působení uměleckých dvojic a skupin.

Vasil Artamonov (1980) a Alexej Kljujkov (1983) se narodili v Rusku, ale od dětství žijí v České republice. Reagují na impulzy z minulosti, inspiruje je futurismus a suprematismus. Odkazují rovněž na politické otázky, zejména na vývoj v postsovětském bloku.

Druhá z dvojic David Böhm (1982) a Jiří Franta (1978) se mezi finalisty probojovala už podruhé. Jejich společné projekty jsou inspirované street artem a graffiti.

Entropa v Doxu
Entropa v Doxu | Foto: Kristýna Hochmanová

V případě Václava Magida (1979) porota ocenila konceptuální kvality jeho práce a schopnost propojovat souvislosti. Jakub Matuška (1981) porotu zaujal kombinováním přístupů street artu a monumentálního malířství.

Alice Nikitinová (1979) vytváří svými díly abstraktní svět, maluje obrazy a instaluje objekty.

Podle ředitelky Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenky Lindaurové letošní výběr dokazuje i i to, že se do soutěže hlásí čím dál mladší autoři, zatímco dříve to byli spíš umělci přibližující se k hranici oněch 35 let. Oceňování se podle ní vůbec v posledních 20 letech proměnilo a zásadní vliv na to mělo zapojení zahraničních porotců po roce 2001.

Společnost Jindřicha Chalupeckého založili před dvěma desítkami let Theodor Pištěk, Václav Havel a Jiří Kolář. Laureát získá padesát tisíc korun na další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a sto tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu.  

Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, ocenění má řada umělců, kteří dnes patří k české špičce. K výročí založení Společnosti Jindřicha Chalupeckého se připravuje i rozhlasový a filmový dokument.

 

Právě se děje

Další zprávy