Na zdi Letenských sadů visí nevinní oběšenci

Kultura Kultura
14. 11. 2011 12:00
Obnovený provoz Galerie Artwall zahájila Voina
Foto: ČT24

Praha - Galerie Artwall po nucené tříleté odmlce opět zahájila svůj provoz. Otevřel ho projekt Voina Wanted, jehož autory jsou členové ruského uměleckého kolektivu Voina (Válka).

Skupina působící od roku 2007 se proslavila akcemi kritizujícími mocenské poměry a porušování občanských práv a svobod v Rusku. Mnohé z performancí upozorňují na zkorumpovanost, aroganci a nekompetentnost policie.

Mezi nejznámější realizace patří litá kresba 65 metrů vysokého falu vytvořená na zvedacím mostě v Petrohradě nazvaná Úd v zajetí FSB a adresovaná Federální bezpečnostní službě (tedy transformované KGB). Dílo se dočkalo nominace na státní cenu "za inovaci v oblasti vizuálního umění".

Skupinu tvoří Oleg Vorotnikov (aka Vor a hlavní ideolog skupiny), Natalia Sokol (aka Kozlyenok - hlavní koordinátorka), Leonid Nikolaev (Bláznivý Lenya) a Alex Plutser-Sarno (hlavní mediální umělec a autor textů o skupině).

"Ruská veřejnost nás podporuje, má ráda naše akce - Voina upozorňuje přesně na ty věci, proti kterým by chtěli bojovat i běžní lidé, ale nemají na to dostatek odvahy," tvrdí členové skupiny.

 

Foto: Aktuálně.cz

Další z proslulých aktivit Voiny byly orgie v přírodovědném muzeu, které pod heslem „Šukej za následníka - Medvídka" narážely na předem jasné volební vítězství Dimitrije Medvěděva v prezidentských volbách.  Nikolajev s Vorotnikovem byli pak zatčeni za petrohradskou akci Palácový převrat, kdy během několika desítek vteřin skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku.

Umělci byli obviněni podle paragrafu o chuligánství z politické, ideologické, rasové, národnostní, náboženské či sociální záště. Za jejich propuštění z vazby se zasazoval i britský streetartový umělec Banksy, který na kauci poslal 140 tisíc dolarů. Ruské úřady přesto odmítly vězně propustit.

„Projekt Voina Wanted vytvořený přímo pro Artwall je gestem vyjádření solidarity se dvěma stíhanými členy skupiny. K těmto deliktům mělo dojít v rámci demonstrace proti omezování shromažďovacích práv v Rusku letos v březnu," říká jeden z kurátorů projektu Petr Motyčka.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Tváří kampaně a hledaným „zločincem" je hlavní ideolog Vorotnikov, který se v minulosti stal obětí brutálních vyšetřovacích metod ruské policie a strávil také 3,5 měsíce ve vazbě. 

Fotografický materiál použitý v projektu Artwall je záznamem akce na památku Děkabristů z roku 2008. Ta měla formu „popravy" pěti reprezentantů nežádoucích sociálních skupin v moskevském hypermarketu - homosexuálů a cizinců. Veřejný lynč byl prezentován jako „dárek moskevskému primátorovi" - podle skupiny proslulému opakovaným zákazem pochodu gay a lesbických aktivistů i podporou xenofobie vůči gastarbeiterům z bývalých svazových republik.

Foto: Aktuálně.cz

„V současné době, kdy v české společnosti vzrůstá vliv nesnášenlivosti vůči etnickým a jiným menšinám, považujeme projekt Voina Wanted za velmi aktuální. Chceme rovněž podpořit umělce perzekuované za aktivity namířené proti mocenské zvůli a zároveň upozornit, že i v demokratickém zřízení se kritická umělecká výpověď může stát záminkou k pronásledování a cenzuře," říká kurátorka projektu Artwall Zuzana Štefková.

V této souvislosti lze připomenout i osudy Artwall. Galerie byla založena a spravována Centrem pro současné umění Praha o.p.s.  od roku 2005. V roce 2008 odstoupil Magistrát hl. města Prahy od smlouvy o výpůjčce galerijních prostor v reakci na výstavu Kolektivní identita umělecké skupiny Guma Guar, jež kriticky parafrázovala magistrátem iniciovanou kampaň za uspořádání olympijských her v Praze.

Foto: vitr-voda.cz

Uzavření Artwall se tak stalo prvním polistopadovým případem, kdy politické rozhodnutí vedlo k faktické likvidaci galerie, píší její provozovatelé. „Po třech letech boje za opětovné otevření tak pod záštitou primátora Bohuslava Svobody konečně zahajuje provoz," dodává koordinátorka Markéta Dolejšová.

 

Právě se děje

Další zprávy