Na Zábradlí znovu odsoudí Havla za podněcování

Kultura Kultura
17. 6. 2009 13:15
Text "skoro hry" vychází ze zápisu někdejšího líčení
Foto: Bohdan Holomíček

Praha - V pražském Divadle Na zábradlí se bude opakovat historie a Václav Havel znovu dostane trest za podněcování.

Ve zdejším komorním prostoru Eliadovy knihovny má ve středu premiéru inscenované čtení zápisu z hlavního líčení ve věci Václava Havla ze dne 21. února 1989 u Obvodního soudu v Praze 3.

Pod názvem Podněcování a trest vyšel text jako druhé číslo Sešitů Knihovny Václava Havla, křest měl 9. června v pražské Galerii Montmartre.

Divadelní projekt z něj nyní připravili dramaturgové Ivana Slámová a Zdeněk Janáček v režii Jiřího Ornesta. "Z textu, ve kterém je spousta vedlejších procedurálních úkonů, jsme seškrtali padesátiminutové představení," vysvětluje Slámová vznik "téměř další hry Václava Havla".

V roli soudkyně se objeví Natália Drabiščáková, obžalovaného Havla ztvární Pavel Liška. Do dalších rolí byli obsazeni Petr Čtvrtníček, Václav Petrmichl, Josef Polášek, Igor Chmela a Vladimír Marek. Druhá premiéra se uskuteční 22. června; další z omezeného počtu repríz budou 25. června a 28. září.

Foto: Bohdan Holomíček

Text ležel téměř dvacet let v krabici, kde byl připraven k samizdatovému vydání jako 278. svazek Edice Expedice pod názvem Podněcování a trest. Na titulní stránce měli být uvedeni dva autoři - Václav Havel a Helena Hlavatá, což bylo jméno tehdejší samosoudkyně.

"K samizdatovému vydání ale nedošlo. V tomto případě však nikoliv vinou StB, nýbrž vlivem událostí konce roku 1989," píše Havlova švagrová Dagmar Havlová-Ilkovičová v ediční poznámce. Vzpomíná, že povolení zúčastnit se hlavního líčení ve věci Václava Havla dostali jen jeho bratr Ivan a manželka Olga jako nejbližší příbuzní; ona si musela povolení osobně vyžádat přímo u prokurátora.

"Ivan měl pro dobrodružství smysl a nebylo těžké jej přemluvit, aby do jednací síně vešel se dvěma ukrytými magnetofony, v každé kapse jeden. Předem jsme je nastavili na nejpomalejší nahrávání, 120 minut na každou stranu pásky. Sedli jsme si do druhé řady; z obou stran si přisedli estébáci, pečlivě jsme sledovali čas, a bezpečně před koncem pásky jednoho magnetofonu jsme poslepu zapnuli druhý a vypnuli první," rekonstruuje pořízení zápisu.

Vězeň č.9658 Václav Havel
Vězeň č.9658 Václav Havel | Foto: Repro Aktuálně.cz
Čtěte také:
Václav Havel v kriminále, seděl pevně jak na skále

Když po skončení procesu Václava Havla odváděli, přistoupila k němu a on jí při lehkém objetí předal papírek s úplným textem své závěrečné řeči. "Šťastně jsme se dostali domů a pro mne začala náročná práce: přepsat záznamy do počítače. Přepis mi trval dva dny a jednu noc, s korekturou pomohl Ivan a Václavův obhájce Josef Lžičař."

Jeden výtisk se pak podařilo vyvézt do zahraničí; doufali, že bude užitečný jako podklad pro konzultace se zahraničními právníky během přípravy na odvolací řízení.

Když pak Havla v polovině trestu propustili, přečetl si záznam a navrhl i název Podněcování a trest. Na vydání však text čekal až na založení Knihovny Václava Havla pod vedením Martina Putny.

V lednu 1989 se Havel v rádiu Svobodná Evropa zmínil o sebeupálení Jana Palacha na protest proti stavu společnosti po okupaci Československa. Po tomto činu byl zatčen a obviněn; podle žaloby měl podnítit občany, aby přišli na zakázané pietní shromáždění v rámci Palachova týdne, kdy se v lednu 1989 konala série občanských nepokojů v centru Prahy. Následně byl odsouzen na osm měsíců nepodmíněně.

 

Právě se děje

Další zprávy